Veszélyes a Fed és az EKB széthúzása

Vágólapra másolva!
Morgan Stanley közgazdászai szerint nem marad következmények nélkül Európa számára, ha tovább folytatódik az Európai Központi Bank és az amerikai Fed között monetáris konfrontáció - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Míg az amerikai jegybanki intézmény hajlana arra, hogy az inflációt - a fenyegető recesszióval szemben - kisebb veszélynek tartsa, és folytassa a laza monetáris kurzust, addig az EKB esetleg kétségbeesett lépésekre szánja el magát a (jelenleg 3,7 százalékos) drágulás gyorsulása láttán, és tovább emeli a - máris érezhető lassuláshoz képest - amúgy is magas kamatszintet.

Ha Frankfurt szigorít, akkor egy ponton túl súlyos recesszió szakadhat Európára, amit az unió legerősebb államai és térségei valahogy el tudnak viselni, a halmozódó feszültségek azonban a perifériákon - azaz a földközi tengeri térségben és még inkább az új tagállamokban - súlyos megrázkódtatásokat válthatnak ki - áll a Világgazdaságban.

A Morgan Stanley három közgazdászának (Eric Chaney, Carlos Caceres és Pasquale Diana) tanulmányát ismertetve a Telegraph rámutat, hogy meglévő kamatkülönbségen felül az EU egységes valutájának folytatódó drágulása is bénítóan fog hatni Európára, főleg annak folytán, hogy az euró immár nemcsak a dollárral, hanem a jennel és a jüannal szemben is felértékelődik. Az erős valuta pedig rosszabb exportfeltételekkel jár az euróövezet országai számára.

További problémákat okozhat, hogy amennyiben a Fed nem az inflációt tekinti első számú kockázatnak és továbbra is 2 százalékon tartja a kamatot, az a dollár további gyengüléséhez, ezen keresztül pedig még magasabb olajárhoz vezethet. A helyzet tehát az Egyesült Államok számára sem rózsás.