Jobban fogy a dobozos sör, pedig drágább

Vágólapra másolva!
A sör kiskereskedelmi forgalma megint növekedett: Mennyiségben majdnem 4 millió hektoliternyit adtak el, 2007 június-2008 májusban, értékben pedig az eladások meghaladják az évi 110 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Értékben 6, mennyiségben 1 százalékkal bővült a piac, egyik évről a másikra. Egy liter alkoholos sör fogyasztói átlagára idén májusban 286 forint volt; alacsonyabb, mint a megelőző hónapokban. De a tavaly májusihoz képest a 2008 májusi átlagár 7 százalékkal magasabb.

A dobozos sör egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy egy liter átlagosan 10 százalékkal drágább, mint az üveges. Az összes bolti eladásból a dobozos részaránya 57 százalékról 59-re emelkedett, értékben, míg az üveges kiszerelésé 40-ről 37 százalékra csökkent.

A kiszerelés méretei szerint a forgalom 58 százalékát teszi ki a fél literes dobozos sör, míg második legnépszerűbb a fél literes üveges, 33 százalékkal. A 0,33 literes üvegesre már csak 2 százalék jut. A kereskedelmi márkák részaránya a sör mennyiségi eladásaiból emelkedik: a tavaly májusi 24-ről, idén májusban 25 százalékra változott.