Óriási leépítésre készül a Siemens

Vágólapra másolva!
Több mint 17 ezer munkatársától kíván megválni a Siemens csoport, ebből Németországban 6400 dolgozót küldenek el - erősítette meg közvetve Peter Löscher. A cég 160 éves történetében példátlan átszervezést a vezéigazgató szerint a világgazdaság változásai és a növekvő olajárakkal indokolta. A Siemens 2010-ig 1,2 milliárd eurós megtakarítást tervez.
Vágólapra másolva!

A német Siemens ipari csoport világszerte 17 200 embert bocsát el több mint 400 ezer alkalmazottja közül. A leépítésben Németországban várhatóan 6400 dolgozó lesz érintett - erősített meg közvetve vasárnap a csoport vezérigazgatója, Peter Löscher a Bild című lapnak nyilatkozva. A szakszervezetek, korábbi értesülések alapján, 10 ezer fős létszámcsökkentésre számítottak.

A számokat korában más újságok közölték, a vezérigazgató pedig vasárnap azt mondta: "A hét végén az igazgatótanács elé terjesztettük a terveket, és egyes részletek szemlátomást azonnal nyilvánosságra kerültek." Löscher közvetlenül is megerősítette, hogy 2010-ig 1,2 milliárd eurós megtakarítást terveznek, főleg, mint mondta, az adminisztratív költségekből. "Kevesebb adminisztráció, kevesebb irodai munkahely: a világgazdaság és az olajár növeli a lépéskényszert, fel kell készülnünk a rossz időre" - mondta.

Az átszervezés példátlan méretű a cég 160 éves történetében. Löscher tavaly került a csoport élére, miután egy - jelenleg is nagyszabású perben tárgyalt - megvesztegetési botrány miatt távoznia kellett mind elődjének, mind az igazgatótanács elnökének. Löscher a "szennyes kitakarítását" és a Siemens áramvonalasítását ígérte.

A Siemens korábban 6,887 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve márciussal zárult első feléről, több mint háromszor többet az egy évvel korábbi 2,047 milliárdnál, azonban az első üzleti félév furcsán alakult: az első üzleti negyedévben több mint nyolcszorosára nőtt a profit - nagyrészt egyszeri tételből -, a másodikban viszont meredeken csökkent az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A márciussal zárult második üzleti negyedévben a Siemens 412 millió eurós adózott eredményt ért el, 67 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,259 milliárdnál. A nagy visszaesést az okozta, hogy a megrendelők késleltettek számos nagy beruházást, ezek és egyedi problémák néhány nagy értékesítési terv körül összesen 900 millió eurós nyereség-kiesést okoztak a cég számítása szerint.
Továbbá a Siemens megvált néhány tevékenységétől, hogy hosszabb távon javíthassa versenyképességét: tavaly eladták a VDO Automotive autóipari beszállító részleget a Continentalnak, az értékesítésből 5,4 milliárd eurós egyszeri tételt számoltak el az első üzleti negyedévre az adózott eredmény javára, de ilyen tétel a második negyedben nem volt.

Az első üzleti félévben a Siemens bevétele, 47,613 milliárd euró, 10 százalékkal több volt az egy évvel korábbi 43,094 milliárdnál. A második üzleti negyedévben a bevétel 12 százalékkal 23,371 milliárd euróra gyarapodott az egy évvel azelőtti 20,85 milliárdhoz képest. Az új megrendelések azonban az egy évvel korábbi második üzleti negyedévhez képest csak 12 százalékkal gyarapodtak, 23,371 milliárd euróra.

A cégnél abban bíznak, hogy az egész üzleti évben a bevétel kétszer olyan gyorsan nő, mint a világgazdaság, üzemi szinten viszont nem változnak az eredmények az előző évhez képest. A tavaly szeptemberrel zárult, előző üzleti évében a Siemens 4,038 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 21 százalékkal többet az előző 3,345 milliárdnál. A forgalma 12 százalékkal 83,916 milliárd euróra nőtt 74,944 milliárdról.