Alig mozdult nyitáskor a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 8,94 pontos csökkenéssel, 20 334,44 ponton nyitott hétfőn, ami az előző napi záróértékhez képest ez 0,04 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint délután két fontos makrogazdasági adatra figyel a piac. Közzéteszik az eurózóna legfrissebb inflációs adatait, valamint egy amerikai konjunktúra-mutatót, a chicagói beszerzési menedzserindexet.

Ez utóbbi mozgathatja inkább a piacokat - tette hozzá Herczenik Ákos.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője elmondta, hogy globális szinten az olajár határozza meg a kereskedés irányát. Szerinte egy "fellélegző" emelkedés is előfordulhat hétfőn a BÉT-en.

Vegyes nyitás Nyugat-Európában

Hétfő reggel a nagyobb nyugat-európai részvénypiacok általában rácáfoltak a borús előrejelzésekre, csak a frankfurti piac hozta a papírformát: esett. Londont az előrejelzésekkel ellentétben megemelték az olajipari részvények, Párizst meg a France Télécom bejelentése, hogy lemondott a skandináv TeliaSonera távközlési vállalat megvásárlásáról. A France Télécom 7,2 százalékkal drágult. Az olajtársasági részvények 0-4-0,8 százalék között javultak az első órában. Az első óra vége felé a fő mutatók nyeresége általában megcsappant.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé 0,45 százalékos nyereséggel 1197,58 pontnál tartott, 20,51 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

A múlt héten 2,5 százalékot vesztett - pénteken két és háromnegyed éves mélyponton végzett -, az előző héten 3,5 százalékot vesztett. Májusban 0,3 százalékot vesztett, előtte áprilisban 6 százalékot nyert, ez majdnem öt éve a legnagyobb egyhavi előretörés volt. Előzőleg, márciusban ötödik hónapja esett, az első negyedévben 16 százalékot vesztett, a legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el 2002 harmadik negyede óta. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta, pedig tavaly júliusban hat és fél évi csúcson volt - annál most 27 százalékkal gyengébb.

Hétfőn a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 24 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 12,4 pontos, 0,22 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 8 pontos nyereséggel indult, de egy óra múlva 47,3 pontos, 0,74 százalékos veszteségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 15 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 1,50 pontos, 0,03 százalékos nyereségnél járt.

Megint gyengült Tokió

A tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn, sok bizonytalankodás és némi napközi nyereség után gyors profitkivételben ismét veszteséggel zárt: nehezen tér vissza a befektetők bizalma, hetek óta tart a visszaesés. Főleg a pénzügyi részvényektől menekülnek, miután a Moody's hitelminősítő leértékelést valószínűsítő figyelőlistára tette a Morgan Stanley befektetési bankot.

A hétfőn megjelent japán feldolgozóipari beszerzőmenedzser-mutató 46,5 pont júniusra a májusi 47,7 pont után, a teljesítmény gyorsuló visszaesését jelezve. A mutató hatéves mélypontra került.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 62,98 pontos, azaz 0,46 százalékos veszteséggel 13 481,38 ponton zárt, 11,93 százalékkal alacsonyabban az év véginél.