Már 235 forint alatt is járt az euró

Vágólapra másolva!
A forint hétfőn 13 óra után áttörte a 235,00 euró/forint árfolyamot, fél kettőkor 234,90/235,00 forinton állt az euró jegyzése a budapesti bankközi kereskedelemben. Ez egyszázalékos forinterősödésnek felel meg a pénteki árfolyamhoz képest. A legerősebb forintárfolyam 234,75 euró/forint volt, a nap végén 235,30/45-ön állapodott meg. Közben a dollár árfolyama 150 forint alá került.
Vágólapra másolva!

A kereskedők az egyébként illikvid piacon végrehajtott viszonylag nagyobb összegű euró eladásnak tulajdonítják a határ áttörését, amit opciós kontraktusok lehívása is erősített. A forint a régiós és a feltörekvő piaci devizákkal párhuzamosan erősödött. A török líra 0,40 százalékkal, a dél-afrikai rand 1,20 százalékkal, a lengyel zloty 0,46 százalékkal erősödött.

A Reuters hírügynökség által végzett felmérés szerint a nemzetközi befektetési alapok júniusban négy éve a legalacsonyabb szintre csökkentették részvény-befektetéseiket az inflációs aggodalmak miatt, és növelték portfolióikban a kötvény- és deviza- befektetések arányát. Megnőtt a kereslet a viszonylag magas hozamú deviza-befektetések iránt.

Változik a stratégia

Barcza György szerint a forint újbóli erősödése mögött a befektetők középtávú stratégiájának megváltozása fedezhető fel. A subprime válság első szakaszában a piac szereplői igyekeztek megszabadulni a kockázatos befektetési formáktól, ezért az elmúlt évben mind a részvények, mind a forint piacán inkább eladni szerettek volna. Ez a forint gyengüléséhez, és részvényárfolyamok csökkenéséhez vezetett.

Mostanában azonban egyre több olyan információ érkezik, ami a válság elhúzódását sejteti akár 2009-re is. Ezért a befektetők már differenciálnak: a kockázatos és a szűkülő profitok miatt alacsony hozammal kecsegtető részvénypiacokról változatlanul menekülnek, a magas kamatlábak miatt 1-3 éves távon az árfolyamkockázatot bekalkulálva is megtérülni látszó feltörekvő valuták iránt pedig növekszik a kereslet.

Az MNB (csakúgy mint a török jegybank) elkötelezett az infláció megfékezése mellett, ami magasabb kamatlábat és nagyobb várható hozamot eredményez. A Fed célkitűzése viszont az amerikai gazdaság motorjának beindítása, amit akár valutája gyengítésével is támogat. Ennek köszönhető a forint dollárral szembeni erősödése.

Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők l együtt 25 bázispontos kamatemelést áraztak be az EKB részéről. Az európai jegybank kamatemelése tehát már nem gyengaíti a forintot. Kérdéses viszont, hogy az EKB részéről a csütörtökön várható kamatemelést milyen kommentár kíséri majd, mert ebből a befektetők szeretnének az európai jegybank hosszabb távú céljaira következtetni.

Új rekordon a nyersolaj ára

Az amerikai édes könnyűolaj az európai kereskedésben 143,67 dolláros rekordot ért el, közel 4 dollárt drágulva. Az árakat elsősorban a gyenge dollár, az ellátással kapcsolatos általános aggályok, valamint az Irán és Izrael közötti egyre feszültebb viszony mozgatja. Az Izrael és Irán között zajló szócsata legutóbbi fejezetében az úgynevezett iráni forradalmi gárda egyik parancsnoka azt nyilatkozta, hogy egy esetleges izraeli légi csapáskor az iráni fegyveresek képesek lennének biztosítani az olajszállítmányok tekintetében igen fontos Hormuzi-szoros fölötti kontrollt. A világ olajának több mint 60 százaléka a Hormuzi-szoroson keresztül halad.