Sztrájkolnak a postai kézbesítők

2008.06.30. 7:37

A Kézbesítők Szakszervezete mától munkakezdettől határozatlan időre korlátozott sztrájkba kezd. A munkabeszüntetéshez csatlakozó postások ez idő alatt a klasszikus kézbesítői feladatukat ellátják, viszont nem foglalkoznak értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenységgel. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete elnöke az MTI-nek elmondta, hogy több mint 400 tagjuk van, a jelzések alapján több ezer sztrájkolóra számítanak.

A határozatlan időre meghirdetett korlátozott sztrájkot a székesfehérvári székhelyű Postai Érdekvédelem 92 országos hatáskörű önálló szakszervezet is felvállalja. A szakszervezetek azért választották a nyomásgyakorlásnak ezt az eszközét, mert nem vezettek eredményre korábban az értékesítési tevékenység végzéséről megkezdett tárgyalások.

A Kézbesítők Szakszervezete elnöke szerint a munkáltató az értékesítési tevékenységgel olyan feladatot ró a kézbesítőkre, postásokra, amelyet nem tudnak az elvárásoknak megfelelően ellátni, emiatt pedig szankciókkal fenyegetik a dolgozókat. A szakszervezet szerint az értékesítési feladatot önkéntessé kellene tenni, és nem kötelezően előírni.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője korábban az MTI-nek elmondta, a munkáltató nem minősíti sztrájknak a szakszervezeti akciót, a postai szolgáltatás folyamatos és zavartalan lesz, a leveleket, a nyugdíjakat, az utalványokat, a csomagokat kiviszik. A Magyar Posta hétfőn délelőtt a cégnél működő valamennyi szakszervezettel egyeztet ebben a kérdéskörben.