Sok a csalás, bekeményít a román jegybank

Vágólapra másolva!
A Román Nemzeti Bank (BNR) a hitelezési feltételek szigorítását javasolja, mivel elszaporodtak a csalások.
Vágólapra másolva!

A román sajtó által idézett Mugur Isarescu jegybankelnök szerint a jövedelmi igazolások hamisítása valóságos iparággá fejlődött egyes megyékben. Ezt a folyamatot az is gerjeszti, hogy a román bankok alaposan megkönnyítették a hitelezési feltételeket, így senki nem ellenőrzi komolyan a bemutatott iratokat. Isarescu már többször is elmarasztalta a Romániában működő bankokat, hogy pusztán a piaci részesedésük növelésére hajtanak, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a fedezetlen hitelnyújtás veszélyeit.

Isarescu szerint a bankoknak szigorítaniuk kell a kölcsönzés feltételeit, és be kell tiltaniuk a pusztán személyazonossági okmány alapján nyújtott hitelezést. Hangsúlyozta: léteznek olyan hiteltermékek, amelyeket senki sem ellenőriz, így nagyon könnyen akár ötezer euróhoz is hozzájuthatnak olyan személyek, akik valójában képtelenek visszafizetni a pénzt.

Először az OTP Bank Románia húzta meg a vészharangot. A magyar pénzintézet romániai leányvállalata az év elején bejelentette: 14 romániai fiókjában ezentúl csak garancia alapján nyújt fogyasztási hiteleket.

Április végén a részletek visszafizetésével elmaradt lakosság 188 millió euró adósságot halmozott fel a bankokkal szemben, ami 10 százalékkal több, mint az előző hónapban. Éves szinten azonban az adósság 81 százalékkal emelkedett. Tavaly áprilistól a lakosság hitelezése is 82 százalékkal nőtt, és elérte a 22,2 milliárd eurót.