Százmilliárdért fejleszt a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom tavaly mintegy 100 milliárd forintot költött fejlesztésre, ezen belül 50-60 milliárd forintot a műszaki hálózatra, s nagyságrendileg az idén is ennyit tervez.
Vágólapra másolva!

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese kedden háttérbeszélgetésen elmondta: a Magyar Telekom esetében a széttagolt rendszer, a különálló mobil, vezetékes és internetes üzletág integrálódott, s ezzel hatékonyabb lett az ügyfélkapcsolat. Átalakult a technológia is, ami szintén támogatja a jobb ügyfélmenedzsmentet.

Maradi István kifejtette: a mobil elterjedtsége elérheti a 200 százalékot is, ám időpontot nem határozott meg. A fejlődés fő motorja a széles sávú adatátvitel lesz, ezen belül a közösségi oldalak bővülése, s például az ezeken történő videó megosztás.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a mobilkommunikációban nemcsak az a fő kérdés, hogy milyen mértékben fejlődik a sávszélesség, hanem az is, miképpen lehet az egy bit átvitelére eső költségeket a minimálisra csökkenteni.

A fix vezetékes technológiáról kifejtette: a sávszélesség növelését most már nem az irodai adatátviteli alkalmazások kényszerítik ki, hanem a multimédiás eszközök, ezen belül alapvetően az interaktív televíziózás (IP-TV) fejlődése. Az előrejelzések szerint 15 év múlva már csak ilyen televíziókon nézik a műsort a háztartások. A Magyar Telekomnak napjainkban mintegy 16 ezer IP-TV előfizetője van.

A vezérigazgató-helyettes szerint a vállalat szempontjából nagyon fontos az is, milyen színvonalú az ügyfelek kiszolgálása, hiszen míg egyik részük nagyobb sávszélességet, a másik része jobb kiszolgálást szeretne.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: nagy valószínűséggel az idén a T-Home előfizetők már egy számlát kapnak a különféle Magyar Telekom előfizetéseikről és díjakról.

A digitális mobiltévével (Digital Video Broadcasting-Handheld - DVB-H) kapcsolatban Maradi István elmondta, még nem tudni mennyibe kerül a technológia, s az sem, hogy az elfőzetőknek mennyit kell fizetniük. Hozzátette: a pályázat még nem zárult le, Úgy vélte, az olimpia nagyon közel van, s a DVB-H addig biztosan nem indul.

Az [origo] Kommunikációs és Médiaszolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom.