Demján 500 milliárdot kínál a kormánynak

Vágólapra másolva!
Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke szerdán nyilvános ajánlatot tett a kormánynak: a takarékszövetkezetek 700 milliárd forintnyi szabad pénzeszközeiből, több részre bontva létrehoznak egy 400-500 milliárd forintos fix alapot, amit az állam gondozhat, forrásként használhat fel a kis- és középvállalkozások támogatására, vagy adott értékben önkormányzati fejlesztésekhez.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor ezt a Nemzetközi Szövetkezeti Nap és a takarékszövetkezetek megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, a Parlamentben tartott ünnepi megemlékezésen jelentette be.

Az ajánlat szerint a lebonyolítók a takarékszövetkezetek lennének, amelyek a forrásért megfelelő kamatot kapnának. A takarékszövetkezetek cserébe részt kívánnak venni a falvakban az állami kifizetések lebonyolításában és részt kérnek az önkormányzati számlák vezetéséből is.

Demján Sándor hangsúlyozta: Franciaországban vagy Németországban elképzelhetetlen, hogy ne a településen jelen lévő pénzintézet vezesse az önkormányzat számláját és állami kifizetések esetén ne élvezzen elsőbbséget. Felvetette azt is: a bank névre a takarékszövetkezetek történelmük alapján rászolgáltak.

A jövőről szólva az OTSZ elnöke elmondta: az energia- és pénzügyi válság nyomán felértékelődött a takarékszövetkezeti szektor szerepe, mert az általános banki tevékenységet végző pénzügyi intézmények közül jelenleg csak ők rendelkeznek forrástöbblettel.

Nem vesznek államkötvényeket

A takarékszövetkezetek 1300 milliárd forintnyi betétet gyűjtenek - ez a lakossági betétek 15 százaléka -, 600 milliárd forintot hitelként helyeznek ki, 700 milliárd forintot pedig a bankközi piacon keresztül hasznosítanak vagy államkötvényekbe fektetnek - ismertette az elnök.

Demján Sándor szerint nem várható el, hogy a takarékszövetkezetek hazafias kötelességből államkötvényeket vásároljanak. Ha nem tudunk megállapodni, saját üzleti érdekeinket figyelembe véve mi is lehetünk önzők; garantáltan le lehet úgy fedezni minden kihelyezést, hogy ne kelljen plusz kockázati alapot képezni - mondta. A tőkeemelés a mostani szabályozás mellett a takarékszövetkezeteknél nehéz - tette hozzá.

Veres: a kormány megfontolja az ajánlatot

A megemlékezésen jelen lévő Veres János pénzügyminiszter elmondta: a kormány kész megvizsgálni, hogy az említett alap hogyan működhet úgy a kormányzat céljait is szolgálva, hogy a szövetkezeti gondolat is megvalósuljon és a vidéken működő gazdálkodó szervezetek, települési önkormányzatok fejlesztését is szolgálhassa. Hozzátette: bízik abban, hogy az egyeztetések még az idén eredményt hozhatnak.

A pénzügyminiszter szerint a takarékszövetkezetek előtt álló legfontosabb kihívás az, hogy az EU egységesülő pénzügyi piacán megfeleljenek a szabályoknak. Ezért nagyon fontos, hogy a szövetkezetek kellő időben eldöntsék, hogy milyen ütemben, milyen források igénybevételével tudnak majd megfelelni a követelményeknek. "A szövetkezeti mozgalom 50 éve azt bizonyítja, hogy a megfontolt, előretekintő változások hozták meg azokat az eredményeket, amelyeknek köszönhetően most itt ünnepelünk" - hangsúlyozta a miniszter.