A GVH segíthet a meggytermelőkön

Vágólapra másolva!
A meggyfelvásárlási anomáliák miatt versenyhivatali vizsgálat kezdeményezését javasolja Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés. A megyei képviselők azt állítják, "árletörő klikkek állnak" a háttérben.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés határozata alapján Seszták Oszkár, a testület fideszes elnöke levélben kérte fel a szaktárca vezetőjét arra, hogy a versenyhivatalnál kezdeményezzen vizsgálatot a kialakult, a szabolcsi önkormányzati képviselők szerint tisztességtelen felvásárlói piaci magatartás ellen - mondta Doka Diána, a térségi helyhatóság sajtóreferense.

Érvelésük szerint Európában a becsült adatok szerint a meggytermés 300 ezer tonna lesz, ami lényegesen kevesebb a több éves átlagnál, s a környező országokban is 30-50 százalékkal kisebb a hozam. Szabolcsban a termés mintegy 20 százalékkal marad el a sokévi átlagtól idén. "Ilyen esetben a nemzetközi piac reakciója árfelhajtó, Magyarországon viszont nem ez dominál, kezdetektől mindössze 50-60 forintot fizetnek kilogrammonként a meggyért".

A miniszterhez írt levél szerint "bizonyos körök irreális mértékben letörik a felvásárlási árakat, teljes veszteségbe és jövőbeni reménytelenségbe sorodva a termelőket". A szabolcsi önkormányzat közgyűlésének tagjai azt is javasolják, hogy "a miniszter hozzon rendeletet a tisztességes piaci szereplők, elsősorban a kiszolgáltatott termelők érdekében".