Magával rántja az olaj a gazdaságot

Vágólapra másolva!
Soha nem látott rekordot ért el a nyersolaj hordónkénti ára. Az elektronikus kereskedelem történetében 1983-óta, most a legdrágább. Az Európai Központi Bank kamatlábemelésére, a napokban már 144,5 dollár felé kúszott és az emelkedés tovább folytatódik - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A további olajár növekedésben erősen közrejátszott az amerikai árukészletek csökkenése is. Gazdasági elemzők szerint az EKB a jelenlegi 4 százalékról, 4,25 százalékra emeli a kamatlábat, tovább gyengítve ezzel a dollárt.

A befektetők még addig igyekeznek fedezni készleteiket, míg 150 dollár alatt van a hordónkénti olajár, ennek következtében közel kétszerese a felvásárlás mértéke a tavalyi számadatokhoz viszonyítva.

Lesz 150 dollár az olaj

A piacon, lélektani jelentőséggel is bíró 150 dolláros eddigi álomhatár, közelebb van, mint gondolnánk, akár az elkövetkezendő két napban már meg is dőlhet a rekord - jelentette ki Tatsu Emori, a Tokyo-i székhelyű Astmax Ltd. befektetésekért felelős igazgatója. Ugyanezen a véleményen van Dmitry Medvedev orosz miniszterelnök is, melyet egy sajtóközleményben fejtett ki. Oroszország a második legnagyobb olajtermelő ország.

A folyamatos olajáremelés lelassítja a gazdasági növekedést. A Philippine Központi Bank véleménye szerint az infláció egészen 10 százalékra is felkúszhat. Jelenleg India kényszerül majd kamatlábemelésre a szakértői vélemények szerint, mivel a múlt hónapban az infláció elérte a 11 százalékot.

Az amerikai gazdaság tart az Európai Központi Bank kamatlábemelésének hatásaitól. Elsősorban a dollár euróhoz viszonyított gyengeségét és az inflációt teszik felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásért és a rossz kilátásokért egyaránt.

Véleményük szerint a kamatlábemelés tovább ronthatja a helyzetet, mivel várhatóan újból gyengíti majd a dollárt és hatalmas nyomást fog gyakorolni a nyersolajhoz hasonló denominált árucikkek kereskedelmi árára.

Bajban a multik

A General Motors is megérezte a változás szelét, 1954 óta most vannak legalacsonyabb áron a részvényei. Az utóbbi időszakban 18 százalékot zuhantak. A Merrill Lynch & Co. gazdasági elemző cég egyik munkatársa szerint, akár a csőd fogalmával is elkezdhetnének ismerkedni az autógyár-óriásnál.

A Cathay Pacific Airways Ltd., Hongkong legnagyobb légitársasága a magas repülőgép üzemanyag miatt várhatóan veszteséget kénytelen majd elkönyvelni. Saját bevallása szerint a bevételi mutatóik "kiábrándítóak" lesznek.

A Ssangyong Motors Kína egyik legnagyobb autógyártójának eladásai 32 százalékot zuhantak, miután a magas benzinárak miatt az emberek többsége elpártolt a sport koncepcióitól.

Az USA egészen elképesztő mértékben növelte meg olajkészleteit, 2,1 millió hordóról 210 millió hordóra, melyben a gázolaj és fűtőolaj számaránya a nyersolajon kívül, 1,3 millió hordóról, 120.7 millióra emelkedett, az Energia Ügynökség jelentése szerint - írja a bloomberg.com.