Londonban stagnáló inflációt várnak

Vágólapra másolva!
Az előző havi 7 százalék körüli szinten stagnáló, rosszabb esetben innen még tovább gyorsuló éves magyarországi inflációt jósol júniusról a londoni elemzői közösség. A jövő pénteken esedékes hivatalos adatközlés előtt megjelent prognózisok közül a legagresszívabbat a Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege adta. Raffaella Tenconi, a ház londoni közép-európai közgazdásza szerint a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció a múlt hónapban 7,2 százalékra emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Kleinwort szakértője szerint valószínűsíthető, hogy az emelkedő olajárak az erős forint ellenére a vártnál gyorsabban növekvő közlekedési költségek formájában jelennek meg. A cég azzal számol, hogy a teljes fogyasztói kosárra számolt, illetve a maginfláció valamivel 8, illetve valamivel 7 százalék felett fog tetőzni a következő 3-4 hónapban.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint a júniusi éves infláció várhatóan "magas szinten", 7 százalékon maradt, továbbra is az élelmiszer és az üzemanyagok által hajtva. A GS londoni elemzői szerint érdemi inflációcsökkenés csak a nyári hónapok után valószínű, amikor belépnek a kedvező bázishatások az élelmiszer-komponensben, és megjelenik a vérhatóan jó termés hatása is.

A ház szerint jó eséllyel a szabályozott körön kívüli szolgáltatási összetevő lesz a júniusi fogyasztói inflációs adat legfontosabb alkotórésze. A Monetáris Tanács ezt a komponenst említette meg a júniusra várt kamatemelés elmaradásának egyik okaként, így "érdekes lesz", hogy ennek az elemnek az inflációja érdemben tovább csökken-e.
A Merrill Lynch befektetési csoport londoni elemzői is azt valószínűsítették pénteki előrejelzésükben, hogy az éves infláció júniusban "7 százalék körül" maradt, miután az energia- és üzemagyag-áremelkedések jórészt ellensúlyozták a kedvező bázishatásokat, késleltetve a teljes kosárra számolt infláció csökkenését.

Merrill Lynch: lefelé tart az infláció

A Merrill Lynch szerint ugyanakkor vannak jelei, hogy az alapszintű infláció már lefelé tart. A ház szakértői is kiemelik, hogy az éves összevetésű szolgáltatási infláció májusban 5 százalékra - 2006 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre - lassult az idei első negyedévi 6-6,5 százalékos szintekről, és szerintük a rövid távú folyamatok arra mutatnak, hogy ennek az összetevőnek az inflációja 4,5 százalékra fog tovább csökkenni.

Tekintettel az alapszintű infláció enyhülésének jeleire és a "szupererős" forintra, a Merrill Lynch londoni elemzői most már nem várnak további magyarországi jegybanki kamatemelést, és 2008 végére szóló kamatszint-előrejelzésüket 8,50 százalékra módosították az eddigi 9 százalékról.

JP Morgan: az MNB semleges alapállásra helyezkedik

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének ugyanakkor még mindig alapeseti forgatókönyve a fél százalékpontos idei magyarországi kamatemelés. A cég pénteki előrejelzése szerint azonban ha a forint "meggyőző módon" 230-ig erősödik tovább, és az olajárak csökkenésnek indulnak, az MNB augusztusban valószínűleg semleges alapállásra helyezkedik.

Ha azonban az olajár még magasabbra emelkedik, és a forint nem erősödik tovább, az növelné annak az esélyét, hogy az MNB "egynél több" kamatemelést hajt végre az év végéig, áll a JP Morgan prognózisában. A ház londoni elemzői szerint - hacsak addig nem lesznek "nagyobb meglepetések" az adatokban - a magyar jegybank az augusztusi inflációs jelentést megvárja a következő kamatemeléssel.

A JP Morgan szintén 7 százalékra jósolja a júniusi éves inflációt, megjegyezve, hogy a forint ereje és a keresleti oldali inflációs nyomás hiánya jó eséllyel kiegyenlítette az élelmiszer-infláció további gyorsulását. Az infláció a ház elemzői szerint valószínűsíthetően a következő hónapokban is beragad ezen a szinten, és érdemi csökkenés szeptember-október előtt nem várható.

A BNP Paribas előrejelzése szerint 6,9 százalékos infláció várható júniusról. A ház szerint az első negyedévben még gyenge forint tartotta magasan eddig a teljes kosárra számolt inflációt és a maginflációs ütemet, a mostani forinterősödés azonban "jó hír" a dezinfláció szempontjából, és a fogyasztói kereslet csökkenése is az áremelkedés lassulására utal.A BNP Paribas elemzői ennek alapján az év végére 6 százalék alá süllyedő éves inflációs ütemmel számolnak.