Alig buknak az exportőrök az erős forinton

Vágólapra másolva!
Az euró március-áprilisi 260-270 forintos árfolyamához kötött szerződések ma már csak 235 forintot érnek eurónként, az euró tavaszi árfolyama viszont jelentősen nagyobb volt az elmúlt évek átlagánál, így akkor jelentős extraprofitot könyvelhettek el az exportőrök - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Világgazdaság arról számolt be: a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) azt javasolja az Országgyűlésnek, módosítsa úgy a számviteli törvényt, hogy az árfolyamveszteséget ne kelljen a mérlegforduló napján elszámolni.

Nem érti a szövetség problémáját Ruszin Zsolt, a Magyarországi Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. Szerinte ugyanis nem kell elszámolni az árfolyamveszteséget, ha az rövid távú, ebben az esetben pedig - mivel néhány hónapról van szó - ez így van.

Más a helyzet például a dollár-forint árfolyam esetében, ahol évek óta tartós a dollárgyengülés. A vállalkozás maga döntheti el, hogy elszámolja-e az árfolyamveszteséget vagy sem - szögezte le az alelnök. Ebben persze lehet némi kockázat, de kizárólag abba még nem bukott bele senki, hogy nem számolta el ezt a veszteséget.

A jogszabály úgy fogalmaz: a mérlegben a valutapénztárban lévő valutakészletet, a devizaszámlán lévő devizát az üzleti év mérlegforduló-napjára vonatkozó devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell kimutatni, amennyiben a mérlegforduló-napi értékelésből adódó különbözetnek a külföldi pénzértékre szóló eszközökre, kötelezettségekre, illetve az eredményre gyakorolt hatása jelentős.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy e kockázatokra fel lehet készülni árfolyam-biztosítással - mondta Ruszin. Ehhez Dávid azt fűzte hozzá, hogy ez csak bizonyos cégméret fölött lehet megoldás, a kisvállalkozásoknak ugyanis irreálisan drága "mulatság" egy ilyen biztosítás.

Nemzetgazdasági szinten nem igazán érzékelik az exportorientált vállalkozások a forint-euró árfolyam ingadozását. Ennek az az oka, hogy a magyar exportnak 90 százalék körüli az importtartalma. Ez azonban főként multinacionális cégek és nagyvállalatok számára jó hír, az export húsz százalékát adó kkv-szektor inkább belföldi beszerzésekben érdekelt, ők nem tudnak kompenzálni - véli Dávid Imre