A jobbak között a vert mezőnyben vagyunk

Vágólapra másolva!
Az új uniós tagállamok továbbra is gyorsabban fejlődnek a régieknél, de mindkét csoport gazdasági növekedése lassul az idén az előző évihez képest. Magyarország az előrejelzés szerinti 3,4 százalékos eredményével az újak mezőnyében a gyengék között szerepel.
Vágólapra másolva!

Az újonnan csatlakozott tíz uniós állam együttes gazdasági növekedése az idei 5,2 százalék után jövőre 4,9 százalékos lesz - adta közre friss elemzését a WIIW bécsi gazdaságkutató intézet pénteken. Ezzel szemben a régi 15-ök növekedése az idei 1,7 százalékot követően 1,5 százalék körül várható 2009-ben.

Az intézet szerint az "újak" növekedése azért képes többek között a régiek fölé nőni, a nemzetközi gazdaság problémáival szemben elsősorban azért ellenállóbbak, mert a munka-termelékenységük erősebben nő, és ez részben kiegyenlíti a valutáik felértékelődéséből és a bérnövekedésből eredő kedvezőtlen hatásokat. A növekvő munka-termelékenység mérsékli az inflatorikus hatásokat is - állítja a WIIW.

Az új tagállamok kiemelkedő növekedésre is képesek lesznek: 6 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani Bulgáriában és Szlovákiában. Ugyanakkor az átlagnál kisebb növekedés várható Lettországban (+1 százalék), Észtországban (+2) és Magyarországon (+3,4). Ilyen irányú lemaradásukat ezek az országok 2010-re mérsékelhetik.

A tíz új közép- és kelet-európai uniós tag átlagos növekedése tavaly 6,2 százalék volt.