Gyurcsány matekórát tartott újságíróknak

Vágólapra másolva!
Rövid matematikai performansz keretében bírálta a Fidesz minap bejelentett áfacsökkentési javaslatát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Elismerte, hogy az áremelkedések hatásait enyhíteni szükséges, de szerinte erre a sehová sem vezető, népszerűség-hajhászó tervek nem alkalmasak.
Vágólapra másolva!

Csődbe vinné az országot a Fidesz napokban bejelentett áfacsökkentési javaslata - jelentette ki pénteken tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő tétele bizonyítására röpke számtanoktatást tartott, illetve tartatott az újságíróknak, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium tanára, Iványi Tibor segítségével.

A felskiccelt egyenlettel arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának Fidesz által javasolt (20-ról 5 százalékra) csökkentése nyomán vagy az árszintnek, vagy a fogyasztásnak négyszeresére kellene emelkednie, hogy kompenzálja a költségvetés kieső bevételeit. Ez irreális várakozás lenne, márpedig nem lehet olyannal előhozakodni, amiről tudható, hogy több kárt okoz, mint hasznot - mondta a miniszterelnök.

Máshonnan elvenni

Ha az áfacsökkentés miatt - a kormány számítása szerint - eltűnő 320 milliárd forint nagy részét nem hozná vissza a remélt forgalomnövekedés, akkor azt máshonnan kellene elvenni - hangoztatta. (Az eleve 270 milliárddal kisebb bevételkieséssel számoló Fidesz azzal érvel, hogy a megugró forgalom elegendő kompenzációt jelentene.)

Gyurcsány elismerte, hogy nagy kihívás az energia és az élelmiszerek árának emelkedése, de felelőtlenségnek nevezte a káros megoldások felvetését - legyenek azok bármily népszerűek. Ebbe a versengésbe nem fogunk belemenni, mert Magyarország ebben tönkremenne - szögezte le.

"Őszöd előtt én is ebbe az irányba indultam volna" - vallotta be a kormányfő elhíresült, 2006 májusi beszédére utalva. Hozzátette, nem akarja, hogy a ciklus közepétől ugyanaz történjen, mint az elmúlt húsz évben, amikor a választások közeledtével a politikusoknak "mintha elment volna az eszük".

Vannak eszközök

Megjegyezte, hogy eddig arról volt szó, a munkára rakódó terheket, a vállalkozások terheit csökkentsük, most pedig a Fidesz hirtelen a fogyasztási adó mérséklésével állt elő. Úgy vélte, vannak eszközök, amelyekkel enyhíteni lehet a drágulást, de az áfacsökkentés nem ilyen, az csak "csődbe vinné az országot".

A kormányfő a megoldási lehetőségek közé sorolta az adó- és járulékrendszer növekedést, illetve versenyképességet támogató módosítását, a szociálisan rászorulók célzott támogatását, a takarékosság ösztönzését, a tömegközlekedés fejlesztését, valamint a mezőgazdasági finanszírozás átalakítását úgy, hogy az a termelés növelését támogassa.

"Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt hónapokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége" - utalt Orbán Viktorra, majd néven is nevezte a Fidesz elnökét, aki szerinte pontosan tudja, milyen hatása lenne a javaslatainak. Ez csalás, mindannyiunk kontójára - jelentette ki a miniszterelnök.

A Fidesz másképp számol

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta, hogy a benzin jövedéki adójának csökkentése miatt 9 milliárd, a távhő és az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése miatt pedig összesen 45 milliárd forintnyi bevételcsökkenést kellene elkönyvelni.

Az SZDSZ úgy foglalt állást, hogy a Fidesz áfa- és jövedékiadó-csökkentésre tett javaslata nem értelmezhető másként, mint demagóg szavazatvásárlási akcióként, amelyben a Szabad Demokraták Szövetsége nem lesz partner.

Az MDF azt hangsúlyozta, hogy továbbra is tartja magát a Nemzeti Adószabadság programjában kifejtettekhez, miszerint csökkenteni kell az egyes alapvető élelmiszerek áfáját. Szerintük lehet csökkenti az üzemanyagárakat is úgy, hogy a benzin jövedéki adóját egyszerűen ki kell venni az általános forgalmi adó számítási alapjából.