Küszködnek az erős forinttal a cégek

Vágólapra másolva!
A tőkehiányos magyar vállalatok küszködve igyekeznek szert tenni arra a termelékenységre, amelyre a rekordszintre erősödött forint ellensúlyozásához lenne szükségük, áll a Financial Times elemzésében.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap hétvégi kiadása idézi Gárgyán Esztert, a Citibank magyarországi főközgazdászát, aki szerint az árfolyam-felfutást részben a devizaalapú - főleg euróban felvett - hitelek továbbra is erőteljes kiáramlása táplálja.

A lakossági és a pénzügyi körön kívüli vállalati szektor az elmúlt négy negyedévben együtt, mintegy 18 milliárd euró kölcsönt vett fel; a fogyasztói hitelek ebből 6 milliárd eurót tettek ki, ami a GDP-érték 5,9 százalékának felel meg, áll a Financial Times írásában.

A lap szerint a forintnak jó eséllyel további támogatást ad a vártnál jóval magasabb infláció miatt változatlanul feszes pénzügypolitika is.

A magas energiaárak, a magas munkaköltségek és az erős forint azonban "halálos elegy" a magyar vállalatok számára, mivel a magas költségek és a korlátozott hitelhozzáférés évei alatt nem tudták végrehajtani azokat a termelékenységjavító beruházásokat, amelyekre a forinterősödés ellensúlyozása miatt lenne szükség, áll a Financial Timesban.

A lapnak Bakonyi Zoltán, a Nyugat-Európába is exportáló Magyar Alumínium elnöke azt mondta: a magyar gazdaság nem tud lépést tartani az ilyen ütemben erősödő forinttal.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint azonban a forint ereje nem feltétlenül okoz károkat a magyar gazdaságnak. A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint a térség többi országának tapasztalatai azt mutatják, hogy lehetséges a robusztus exportteljesítmény nagy felértékelődések közepette is, sőt Magyarország saját múltbeli tapasztalataiból is hasonló következtetést lehet levonni.

Fontos tényező, hogy a termelékenység-javulás üteme összességében eddig kiegyenlítette a legutóbbi forinterősödés hatását: az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség a feldolgozó ágazatban, euróban mérve, a legutóbbi árfolyamokon számolva stagnált az elmúlt 12 hónapban, állt a GS elemzésében.

A Goldman Sachs számítása szerint a magyarországi feldolgozóipari bérek még a jelenlegi árfolyamon is 8 százalékkal alacsonyabbak a lengyelországinál, és 15 százalékkal a csehországi szintnél. A ház londoni elemzői szerint a forint még jelentősen el is maradt a térségre általánosan jellemző felértékelődési folyamattól, és továbbra is olcsó a környékbeli valutákhoz képest.

A múlt heti elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint, amely a 2005. január 1-jei árfolyamokat veszi 100-nak, a forint jelenleg 105 alatt áll, a szlovák és a cseh korona, valamint a zloty ugyanakkor 120-125-öt meghaladó összehasonlító szinteken jár, a Goldman Sachs kalkulációja alapján. A GS számítása szerint ahhoz, hogy a forint behozza e térségi lemaradását, 220 környékére, vagyis a cég által éves távlatban várt 225-ös euróárfolyamnál is erősebbre kellene drágulnia.