Megint erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Folytatódott a forint árfolyamának június közepe óta tartó - csaknem szakadatlan - erősödése kedden, az árfolyam immár a 231 forintos küszöböt is átlépte. Az elemzők nem értik, és tartanak a kiszámíthatatlan mozgásoktól.
Vágólapra másolva!

A budapesti bankközi devizapiacon kedd délután negyed ötkor 231,05/15 forintot ért egy euró, ami nemcsak a hétfő délutáni 231,70/80-as árfolyamszintnél jelent erősebb forintot, hanem a hétfő kora este megérintett 231,20-nál is.

A jelenlegi árfolyam ugyanakkor nem a keddi csúcspont: a két szélső érték ugyanis délelőtt 232,70, majd innen folyamatos forinterősödés után délután 230,55 volt.

A kereskedők továbbra sem látják a folyamat valódi, a makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatba hozható vagy a nemzetközi piaci fejleményekből következő okát. Attól tartanak, hogy forint túl gyorsnak minősített erősödése mögött nem a magyar gazdaság állapotának mély elemzése, hanem csupán a kockázatot kereső befektetők "játéka" áll.

Így nehezen jelezhető előre a folyamat további alakulása, a forint nincs egyensúlyi helyzetben, árfolyamának változásai csaknem kiszámíthatatlanok - hangsúlyozták a megkérdezettek.

(Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a forint erősödése mögött természetes folyamat van, hiszen Magyarország néhány évvel ezelőtt olyan felzárkózási pályát választott, ami nem az infláción, hanem az árfolyamon keresztül zárkóztatja fel az EU-árszinthez a magyarországi árszintet. Amíg a korábbi monetáris politika törekedett arra, hogy korlátozza a forint erősödésének veszteségét, addig a mostani monetáris politika erre kevéssé törekszik - tette hozzá.)

A forint a dollárral szemben is tovább erősödött, az amerikai deviza jelenleg 147,35/45 forintot ér, reggeli árfolyama 147,70/80 forint, hétfő délutáni szintje 148,10/20 forint volt.