Takarékosabb háztartási gépeket akar az EU

Vágólapra másolva!
Az EU készenléti üzemmódban mért villamosenergia-fogyasztásában 2020-ig 73 százalékos csökkenést eredményezhet egy most elfogadott új rendeletjavaslat. A remélt megtakarítás Dánia éves áramfogyasztásával megegyező mértékű.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai elfogadták a brüsszeli bizottságnak a háztartási és irodai berendezések készenléti üzemmódban mért energiafogyasztásának csökkentésére irányuló rendeletjavaslatát - közölte szerdán az EU.

A rendelet az Európában kereskedelmi forgalomban lévő összes termék esetében energiahatékonysági követelményeket ír elő. A rendelet a háztartásokban és irodákban használatos összes elektromos készülékre - így például televízióra, számítógépre, mikrohullámú sütőre - vonatkozik, és a termék rendeltetésétől függően 2010-re 1, illetve 2 watt legmagasabb megengedett energiafogyasztást ír elő készenléti üzemmódban.

2013-tól az energiafogyasztás megengedett szintje 0,5 illetve 1 wattra csökken, ami már megközelíti a jelenlegi legjobb technológiával elérhető szintet.

A rendelet hatására a készenléti üzemmódban mért uniós villamosenergia-fogyasztás jelenlegi - évente megközelítőleg 50 TWh-s - szintje 2020-ra 73 százalékkal fog csökkenni. Ez a megtakarítás megfelel Dánia éves áramfogyasztásának.

A rendeletet még meg kell vitatnia az Európai Parlamentnek is.