Nagyot csökkent az alapokban kezelt vagyon

Vágólapra másolva!
Júniusban 36 milliárd forinttal csökent a Befektetési Alapkezelők Szövetségének (Bamosz) tagjai által befektetséi alapokban kezelt vagyon- derül ki a szervezet legfrissebb jelentéséből. A legnagyobb veszteséget - mitegy 31 milliárd forintot a részvényalapok szenvedték el.
Vágólapra másolva!

A tiszta részvényalapok 4 milliárd forintot, a részvénytúlsúlyos alapok pedig 26,6 milliárd forintot buktak - s bár elvileg ez utóbbi kategóriába tartozó alapok kevésbé kockázatosak, mégis ugyanúgy valamivel 10 százalék feletti veszteséget szenvedtek el, mint a tisztán részvényekből álló portfóliók.

Az elvileg biztonságosabbnak számító kötvényalapok sem tündököltek júniusban, igaz, veszteségeik nem érték el az egy százalékot. Pozitív hozamot tudtak viszont felmutatni az ingatlan- és a pénzpiaci alapok, előbbiek 3,3 milliárdos pluszt generáltak, utóbbiak pedig befektetéseik révén 4 milliárd forinttal növelték a vagyonukat.

A befektetési alapok vagyonát azonban nemcsak a veszteségek, hanem a folytatódó tőkekivonás is csökkentette - a befektetők összesen 43 milliárd forintnyi tőkét vettek ki a Bamosz-tagok által kezelt alapokból. Ezzel a szervezet tagjai által kezelt vagyon 3010 milliárd forintra olvadt, sőt, figyelembe véve a hónap vége óta eltelt időszak eseményeit, mostanra már minden bizonnyal a 3 ezer milliárdos határ alá esett. Nem véletlen, hogy ilyen helyzetben a garantált alapok bizonyultak a legnépszerűbb befektetésnek: miközben minden alapkategóriából kivonták a pénzt a befektetők, a tőkegarantált konstrukciókban 10 milliárd forintot helyeztek el.