Visszaeső német gazdaság, gyengülő export

Vágólapra másolva!
A második negyedévben minden bizonnyal visszaesett a német gazdaság teljesítménye az első negyedhez képest, vagy legalábbis erősen lassult a fejlődése - vélték elemzők szerdán. Abból következtettek, hogy a német export májusban csökkent áprilishoz képest, az import viszont kissé nőtt, így a külkereskedelem "negatív hozzájárulóvá" vált a GDP-növekedéshez - ilyenre régóta nem volt példa Németországban.
Vágólapra másolva!

Májusban a német export 3,2 százalékkal 82,6 milliárd euróra csökkent, és csak 2,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál - közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán. Az import - 68 milliárd euró - 0,7 százalékkal haladta meg az áprilisit, és 8,2 százalékkal az egy évvel korábbit. Így a többlet 14,6 milliárd euróra csökkent az áprilisi 17,8 milliárdról, és kisebb a tavaly májusi 17,4 milliárdnál is.

A német külkereskedelemnek főleg az általános euróövezeti gazdasági ütemvesztés ártott meg. Az euróövezetbe irányuló német kivitel májusban csupán 0,5 százalékkal volt több az egy évvel azelőttinél, miközben az EU-n kívülre irányuló export 4,2 százalékkal gyarapodott.

A német hazai össztermék alakulásának évek óta az export és a beruházás a fő mozgatója, miután a keresleti oldal legnagyobb tétele, a lakossági fogyasztás gyakorlatilag stagnál.

Németországban az idei első negyedévben, 12 éve a legnagyobb ütemben erősödött a gazdaság egy negyedéven belül, elsősorban a tőkebefektetések hatására. Az első negyedévben a hazai össztermék 1,5 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor 0,3 százalékos volt a negyedéven belüli növekedés.

A német GDP növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévben 1,8 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékról, illetve munkanapokkal kiigazítva az ütem 2,6 százalékra ugrott 1,8 százalékról.

A GDP-számításhoz figyelembe vett export az első negyedévben 5,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, miután tavaly átlagosan 7,8 százalékkal bővült. Az import növekedése továbbra is ennél lassúbb volt: az első negyedévben az éves többlete 4,0 százalékos volt, a tavalyi egész évi, 4,8 százalékos bővülés után.

Az első negyedévben a lakossági fogyasztás, munkanap-kiigazítás nélkül, 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután tavaly átlagosan 0,4 százalékkal csökkent.

Hasonló pályát jár be a francia külkereskedelem: májusban az export 1,7 százalékkal, 34,719 milliárd euróra csökkent áprilishoz képest, miközben az import 1 százalékkal, 39,457 milliárd euróra nőtt. Így a hiány 4,738 milliárd eurós, havi rekordra ugrott - jelentették a francia statisztikai hivatalban szintén szerdán.

Elemzők szerint a rosszabbodásért egyértelműen az euróövezeti és az EU-beli gazdasági környezet okolható, és nem pedig az euró erősödése és a kőolaj drágulása, hiszen a francia külkereskedelmi hiánynak több mint a fele az EU-n belül keletkezett.