Peking: alig van szegény Kínában

Vágólapra másolva!
A rendkívül szegény körülmények között élő kínaiak száma az 1978-ban számolt 250 millióról 2007-re 14,79 millióra csökkent - derült ki a kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint az ország szegényebb területein figyelemre méltóan javultak az életkörülmények. 2007-ben azokon a településeken, ahol a szegénység enyhítésére állami támogatást adtak, a lakosok közel 82,8 százaléka fér hozzá az országutakhoz, 96,5 százalék a villamos energiához, 92,2 százalék pedig a televízió- és rádióadásokhoz, miközen 85,2 százalék a telefonszolgáltatást is igénybe tudja venni.

A rendkívül szegény tartományokban a hét és tizenöt év közötti gyermekek 95,3 százaléka jár iskolába. A vidéki szegény családoknál az írástudatlanság aránya 11,5 százalékra csökkent.

A kiemelten szegény járásokban lévő orvossal vagy szakképzett egészségügyi személyzettel rendelkező települések száma 75,6 százalékra emelkedett. Az ezeken a területeken lévő vidéki háztartások 73,5 százaléka rendelkezik biztonságos ivóvízellátással.

A világ szegényeinek hetven százalékát azok a kínaiak alkották, akik 1990 és 2007 között törtek ki a szegénységből. A világ legnépesebb országa ezzel az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljának (Millenium Development Goal) Kínára eső részét is teljesítette, ugyanis a tervezett határidőhöz képest gyorsabban csökkentette felére az ország szegény lakosságának arányát.