Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) szerdán hivatalból törölte a Szikra Tours Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.
Vágólapra másolva!

A hivatal közleménye szerint az utazási vállalkozó szerdától további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le. Az utazási vállalkozó törlését követően a QBE Atlasz Biztosító Zrt. gondoskodik a külföldön tartózkodó utasok hazautaztatásáról, a külföldi kényszerű tartózkodás költségeiről, illetve a már befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetéséről.

A biztosító és az MKEH megtett mindent annak érdekben, hogy a csütörtökön induló utasokat ne érje meglepetés, utazásaik megvalósulhassanak egy másik utazási iroda közreműködésével és ezáltal az utasok hasonló értékű elhelyezéssel élvezhessék nyaralásukat. A biztosító az érintett utasokat erről már értesítette.

Lukács Balázs, a hivatal idegenforgalmi osztályvezetője elmondta, hogy az utazási irodának jelenleg 26 utasa van Görögországban, csütörtökön további mintegy 10 utas indul. A későbbi utakra pedig csaknem 200-an fizettek már be.

A biztosítás elsődlegesen a már elutazott utasok hazaszállítására, valamint kényszerű tartózkodásának költségeire nyújt fedezetet a vagyoni kaució erejéig. A már befizetett előlegek és részvételi díjak visszatérítéséről, és a kárenyhítés módjáról, azaz az esetlegesen az utasok számára hasonló értékű út felajánlásáról a kormányrendelet értelmében a biztosító dönt és intézkedik a következő napokban.

A Szikra Tours Kft. utazási vállalkozó az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet alapján előírt, az általa folytatott utaztatói tevékenységeknek (charter és buszos utak szervezése) megfelelő 20 millió forint, a jogszabály szerinti legmagasabb, 20 százalékos mértékű vagyoni kaució körbe tartozó biztosítással rendelkezik a QBE Atlasz Biztosító Zrt-nél.