Árfékre lép a szlovák kormány

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány szerint megengedhetetlen, hogy január elsejétől az euró bevezetése miatt elszabaduljanak az árak Szlovákiában, ezért gyorsított eljárásban az árak megfékezését szolgáló törvényt akarnak alkotni és még ősszel elfogadni.
Vágólapra másolva!

A tervezett törvény értelmében a kormány tagjaiból álló "ártanács" tartaná szemmel az "eurósított" fogyasztói árak alakulását és lépne fel drákói szigorral az élelmiszer-kereskedelemben, az energiaárak, közműdíjak, közlekedési viteldíjak és a szolgáltatások területén - így az egészségügyi szolgáltatásokban is - észlelt ármanipulációk ellen, miután elbírálta, hogy az áremelés a kényszerű világgazdasági irányzatok következtében vagy spekulatív érdekek nyomán jelentkezett-e. Ha a testület spekulatív szempontokat észlelne, akkor annak elnöke, a pénzügyi vagy a gazdasági tárca vezetője maga állapítaná meg a fogyasztóknak kedvezőbb árat.

A pozsonyi Pravda cikkírója szerint épp az árdrágítókra "nagy csapással" lesújtani készülő Robert Fico kormánya, és személy szerint maga a kormányfő az, aki mindenkinél jobban, már-már páni félelemmel retteg az eurótól. "Aggályai igencsak megalapozottak", merthogy az euró bevezetésének "politikai kockázatai nagyobbak, mint a gazdaságiak. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az euró bevezetése csak akkor biztonságos és a legkevésbé fájdalmas, ha nem jár óhatatlan drágulással." A kormány azonban máris tisztában van azzal, amivel minden újságolvasó: a folyamat korántsem lesz gond nélküli, mert nyilvánvaló, hogy az energia és az alapfontosságú élelmiszerek ára majd tovább emelkedik.

"Fico pechje az, hogy az infláció nyomása majd épp az euró bevezetésekor tetőzik, ráadásul a - 2010-es - választásig folytatódni fog. A kormányfő épp ezért készül a totális mozgósításra, arra, hogy teljes fegyverzettel lépjen fel a pénzromlás ellen", mutat rá a lap a miniszterelnök szempontjaira, aki az utóbbi időben egyre nyíltabban adja jelét annak, hogy nem csak a következő választások után, hanem több további ciklusban is kormányozni akar, mert célja az úgynevezett szociális állam megteremtése.

"Mi tagadás, az infláció elleni küzdelem programja rokonszenves, a gond azonban az, hogy ha túlzásba viszi, akkor ez a küzdelem végül ellene és a nép ellen fordul. Mert a legdrágább és legkeményebb beavatkozás is csak átmenetileg lehet hatékony", írja a lap, és a rugó működési elvével támasztja alá intelmet: "Minél szorosabbra nyomjuk össze, annál nagyobbat üt. Az energia megmaradásának törvénye ugyanis kérlelhetetlen törvény."