Csökkentett díjak az OTP Lakáslízingnél

Vágólapra másolva!
Kedvezményes díjú, a legtöbb valuta mellett önerőmentes lakáslízinget kínál őszig tartó akciójában az OTP Bank lízingcége. Dunavölgyi Mária, a társaság vezérigazgatója szerint még mindig több tévhit él a lízingszerződésekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Július 1-jén szeptember 5-ig tartó, a lakáslízingakciót indított az OTP Lakáslízing Zrt. A társság a legtöbb valuta esetében önerőmentes konstrukciót kínál, és vállalja az értékbecslési- és a közjegyzői díj összegét, elengedi a szerződéskötési díjat. Így például 15 millió forintos vételárig az ügyfél gyakorlatilag nulla saját önrésszel beköltözhet az új lakásba, és később is csak a havi lízingdíjat kell fizetnie, 15 millió forintos vételár felett terheli csak az igénybe vevőt az illeték.

A vezérigazgató szerint a társaság ezzel az akcióval szeretné visszaszerezni a lízing előnyét a banki hitelkonstrukciókkal szemben. Elmondta: az elmúlt hónapban meglépett egyszázalékos kamatcsökkentésen túl, további 1,7 százalékkal csökkenti a lízingdíjat az ügyletkötés utáni első hat hónapban.

Új lakásjen alapú, 25 éves futamidejű lízingdíja, ha a lakás értéke 10 millió forint, akkor az első hat hónapban 25 559 forint, utána 52 844 forint 10 százalékos kezdeti önrész mellett. A svájci frank alapon finanszírozott, lízingelt lakásnál önerő nincs, viszont az első hat havi lízingdíj 38 966 forint utána 61 672 forintra nő.

Használt lakás esetében 10 millió forintos finanszírozott összegre a jen konstrukciónál 37 720 forint a havi lízingdíj, míg ugyanilyen árú használtlakás esetén svájci frank alapon az első hat hónapban 53 469 forintot kell fizetni.

Tovább élő tévhitek a lízingről

A mai napig számos félreértés van a lakáslízinggel kapcsolatban - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária. Sokan azt hiszik, hogy a lízing fő előnye, hogy nem kell hozzá önnerő, ezért kockázatos és drága. A valóság ezzel szemben az, hogy a lízing fő előnye, hogy a lakás árának áfa-nélküli részére kell csak kamatot fizetni, ezért új lakás vásárlása esetén olcsóbb a hitelnél. Emellett az áfát sem egyszerre, hanmem a díjban folyamatosan kell megfizetni. Ez a konstrukció lakéscsere seesetén is kedvezeő, mert átrvállaláskor nem kell illetéket fizetni, ugyanis ilyen eseteekben a tulajdonjog nem változik.

A lakáslízing leginkább a tulajdonjog alapján különbözik a jelzálog alapú lakáskölcsöntől. A lakáslízing a lakásfinanszírozásnak az a formája, amikor is a finanszírozó, vagyis a lízingcég, a tulajdonjogot a vételár teljes kifizetéséig fenntartja magának.Ez úgy működik, hogy a lízingcég adásvételi szerződéssel megvásárolja a lakást az eladótól, vagy új lakás esetében az építő cégtől és ezt követően lízingszerződéssel lízingbe adja, vagyis bérleti díjat számol fel a lízingbe vevő ügyfélnek vagy cégnek.

Míg a hitel esetében az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom a finanszírozó fedezete, azaz maga a lakás a fedezet, addig a lízingcégnél a bérlés, mint jogi tulajdonlási forma adja a lízingbe vevő számára a lízingelt lakásból származó előnyöket. Természetesen, ha a futamidő végéig minden egyes törlesztést kifizet a lízingbe vevő, akkor az ügyfélnek a futamidő végén a tehermentes tulajdona lesz az adott ingatlan.

40 alatt ás 60 fölött népszerű a lakáslízing

Az OTP Lakáslízingnek idén június végén mintegy 140 millió svájci frank, azaz hozzávetőleg 21 milliárd forint összegű lakásportfoliója volt, ami körülbelül 40 százalékos emelkedés a 2007 végihez képest Ezzel a portfolióval a cégnek több mint 50 százalékos a piaci részesedése.

A lízingcég portfoliójának több mint 80 százaléka svájci frank alapú konstrukcióból áll. Új lakás esetén a svájci franknál és eurónál nulla százalékos az önerő, míg a japán jennél 10 százalékot minimum be kell fizetni. Használt lakásra az átlagos konstrukcióknál a svájci frank, euró, valamint forint esetében az önerő minimum 20 százalék, míg japán jen esetében legalább 30 százalékot tesz ki.

A társaságnak mintegy 2000 ügyfele van, azok 88 százaléka magánszemély. Az ügyfelek zömmel fiatalok, többségükben pályakezdők, az ügyfelek több mint 50 százaléka 20 és 40 év közötti.

Kiemelte: ugyanakkor érdekes az is, hogy egyre inkább nő a 60 évnél idősebb korúak aránya is a lízingelt lakásoknál, jelenleg több mint 10 százaléka az ügyfeleknek 60 év feletti állampolgár. Ennek okát a vezérigazgató abban látja, hogy míg a bankoknál egyes hitelkonstrukcióknál a magasabb életkor hátránynak számít, a lízingelt lakásoknál semmilyen megkülönböztetés nem éri az idősebb korúakat, vagy a nyugdíjasokat.