Jöhetnek az ajánlatok az Invitelre

Vágólapra másolva!
Július 25-én lehet megtenni az első ajánlatot a dán TDC távközlési cégnek az amerikai, seattle-i székhelyű Hungarian Telephone and Cable Corp-ban (HTCC) lévő 68 százalékára - értesült bennfentesektől a Dow Jones hírügynökség szerdán.
Vágólapra másolva!

A HTCC árfolyama szerdán délután 18,82 dollár volt, a piaci értéke ezzel 927 millió dollár. A TDC a BNP Paribas bankot kérte föl a licit szervezésére.

A HTCC, az Invitel márkanév alatt, a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon, mintegy 700 ezer ügyféllel. Piacán a második számú szolgáltató a Magyar Telekom Nyrt. mögött. Ezen kívül jelentős szereplő a közép- és kelet-európai nagybani távközlési piacon.

A HTCC tavaly áprilisban kapta meg a magyar és a román versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben jóváhagyta azt is, hogy az Invitel megvásárolhassa a svéd Tele2-től a Tele2 Magyarország Kft.-t. Az integrációt úgy oldották meg, hogy a HTCC csoport vállalkozásai idén január elsejei hatállyal beolvadtak az Invitelbe.

Tavaly a HTCC éves nettó vesztesége 96,6 millió dollár volt, a 2006-os 16,4 millió dolláros adózott eredmény után. Ezt főleg származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták a cégnél.

Idén az első negyedévben a HTCC adózott eredménye 4 millió dollár volt, a tavalyi első negyedévi, 54,7 millió dollár veszteség helyett. A bevétel 168 százalékkal 131,5 millió dollárra nőtt 49,1 millióhoz képest. A dán TDC 88,2 százalékát 2006. januárban megvette a Nordic Telephone Company (NTC) 12 milliárd dollárért. Az NTC tulajdonosai magán befektetési alapok, az Apax Partners, a Blackstone Group LP, a Kohlberg Kravis Roberts & Co., a Permira and Providence Equity Partners Inc.

A Dow Jones jelentése szerint a HTCC most eladásra kerülő részesedése iránt elsősorban magán befektetési alapok érdeklődnek majd, köztük az Advent International, a Mid Europa Partners és a GMT Communications Partners, amelyeknek már vannak befektetéseik Közép- és Kelet-Európában. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Mid Europa és a GMT Communications az Invitel társtulajdonosai voltak, mielőtt tavaly azt eladták HTCC-nek.