Kelet felé olcsóbb a munkaerő

2008.07.11. 13:20

Kelet és dél felé változatlanul olcsóbb a munkaerő, úgyhogy a kelet-európai EU-tagok versenyhelyzete fokozatosan romlik, ahogyan a bérek emelkednek, ez derül ki a londoni székhelyű Európai Munkáltatószövetség (FedEE) nemrég megjelent felméréséből.

Nyugat-Európában sorrendben Dániában, Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Németországban és Luxemburgban fizetik a legmagasabb béreket, és Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabbakat.

A portugál bruttó átlagfizetés csak 28 százaléka a németnek.

Kelet-Európában a bruttó bérek általában alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, de fokozatosan mind kevésbé versenyképesek az oroszországi és az ázsiai fizetésekkel, mármint a munkáltatók szempontjából nézve.

A februári adatok alapján készült felmérés nem tájékoztat közvetlenül az életszínvonalról, mert az összehasonlítás napi árfolyamon és nem vásárlóerő-paritáson készült, és eltérők az adók és járulékok is.

Csupán a beruházókat tájékoztatja egy költségelemről. A beruházási megfontolásokban azonban sok más tényező is szerepet játszik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK