Részesedését árulja a Mahart

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú Mahart Magyar Hajózási Zrt. eladásra meghirdette az Interlighter Nemzetközi Hajózási Vállalatban (Interlighter NHV) lévő 25 százaléknyi tulajdonrészét - derül ki a pénteken közzétett hirdetményből. Az ajánlattevő Magyarországon jegyzett, belvízi vagy tengeri szállítással vagy szállítmányozással foglalkozó társaság lehet.
Vágólapra másolva!

Az Interlighter NHV jegyzett tőkéje 125 millió forint, saját tőkéje pedig 2007 végén 574 millió forint volt. Az ajánlattevő köteles tudomásul venni az Interlighter NHV létrehozásáról 1978 májusában létrejött szerződést, amit az akkori Bolgár Népköztársaság, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Magyar Népköztársaság kormánya kötött.

A Mahart 2004-ben már megpróbálta eladni a részesedését, de jelentkező hiányában a pályázat eredménytelenül zárult.

Száraz Gábor, a Mahart tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. szóvivője az MTI kérdésére pénteken elmondta, a Mahart most azért kezdeményezte a részesedés eladását, mert nincs tengerhajózási feladata, így a magyar állam nem érdekelt az Interlighterben meglévő részesedésének megtartásában. A Mahart Zrt. a Külügyminisztériummal előzetesen egyeztette az értékesítés szándékát.