Már 300 dolláros olajat jósol Chavez

Vágólapra másolva!
Akár 300 dollárra is felkúszhat a nyersolaj hordónkénti ára a venezuelai elnök szerint, ha az amerikai Exxon Mobil olajcég ismét befagyasztatja a dél-amerikai ország olajtermelő eszközeinek zömét. Alig több mint egy nappal korábban még beérte a 200 dollárral való ijesztgetéssel.
Vágólapra másolva!

Hugo Chavez kormánya korábban az államosítási hullám részeként kipenderítette az Exxont egy többmilliárd dolláros projektből, amire válaszul az amerikai cég pert indított, és az ítélet a 12 milliárd dolláros venezuelai vagyon zárolása lett. A zárolással a venezuelai PDVSA állami olajcég igen nehéz helyzetbe került, és bár egy londoni bíróság később feloldotta az ítéletet, ám Chavez elnök szerint az egyesült államokbeli multi további akciókat tervez országa ellen.

"Ha megint befagyasztanak minket, akkor nem lesz több olaj az Amerikai Egyesült Államok számára, az árak pedig 300 dollárig emelkednek" - idézte Chavez szavait a CNBC, aki egy, a tévé által is közvetített dél-amerikai energiakonferencián beszélt.

Chavez azt is elismételte, hogy az eddigi drágulás mögött szerinte a spekulánsokat kell keresni, akik nélkül ma is 70 dollár lenne az olaj.

Az elnök legfrissebb megnyilatkozása nincs teljesen összhangban a néhány nappal korábban, szintén általa elmondottakkal, amikor is a geopolitikai feszültségek jelentőségét hangsúlyozva még "csak" 200 dolláros olajat vizionált.

Jelenleg 145 dollár magasságában tartózkodnak a világpiaci olajárak, ami már jócskán lassítja a világgazdasági növekedést is.