A Mol ajánlata megmozgatta a befektetőket

Vágólapra másolva!
A Mol bejelentette, hogy vételi ajánlatot kíván tenni a horvát INA közkézhányadban lévő részvényeire. Az OMV közleményben jelezte: a bejelentést követően is érdekelt az INA privatizációjában, és nem változott álláspontja a Mollal való szorosabb együttműködés előnyeiről sem.
Vágólapra másolva!

A bejelentést megelőzően a Mol-papírok kereskedését felfüggesztették a BÉT-en, akkor a papír 0,23 százalékos mínuszban volt. A kereskedés újraindítását követően az árfolyam esett, zárásban 2,39 százalékkal volt alacsonyabb mint pénteken, 18 400 forint.

A Mol a nyilvános vételi ajánlatot azokra a részvényekre teszi, amelyek nem a Mol vagy a vele összehangoltan eljáró Horvát Köztársaság tulajdonában vannak. Az INA részvényeinek 44,85 százaléka a horvát állam tulajdona, a Mol részesedése 25 százalék plusz egy szavazat, a többi pedig, mintegy 30 százalék, a közkézhányad.

A Mol szándékai szerint az INA részvényesei számára tisztességes és reális árat tartalmazó vételi ajánlatot tesz, világos helyzetet teremt az INA befektetői számára, és véget vet a további spekulációknak, amelyek már jelentősen megzavarták a piacot, és bizonyos szereplőkben hamis várakozásokat kelthettek - fogalmaz a Mol.

Az ajánlat nem zárja ki a Mol és az INA fúzióját

Piaci elemzők szerint a Mol drágán veheti meg az INA részvényeket, amelyek túlértékeltek a régióban. A ma még sok nyitott kérdés miatt bizonytalannak tartják az üzlet piaci megítélését, de rövid távon mindenképpen az árfolyam gyengülését tartják valószínűnek. Hosszabb távon azonban pozitív hatással számolnak a szinergiának köszönhetően.

A Business.hr című horvát internetes újság értékelése szerint a Mol ajánlata nyitva hagyja a lehetőséget a Mol és a horvát kormány tervezett részvénycseréje előtt, mivel a magyar olajtársaság nem ajánlotta fel a horvát kormány kezén lévő 44,48 százalékos INA-részesedés kivásárlását. A horvát államnak az ország 2011 körül lehetséges európai uniós csatlakozása előtt a jelenlegi mintegy 44 százalékról 25 százalékra kell csökkenteni az INA-ban meglévő részesedését, de Zágráb nem szeretné elveszteni ellenőrzését a cég felett, ezért gondolkodik azon, hogy részvényeket cserél a Mollal.

A horvát törvények értelmében a Molnak 30 napon belül kérvényeznie kell, hogy a horvát pénzügyi felügyelet (Hanfa) engedélyezze nyilvános vételi ajánlatát.

Túlértékeltté válhat a horvát olajcég

Horvát internetes lapok szerint az OMV és a Mol érdeklődése már a múlt héten felhajtotta a zágrábi tőzsdén az INA-részvények árfolyamát.Az INA részvényeinek árfolyama a múlt héten 11,69 százalékkal emelkedett a zágrábi tőzsdén, a múlt hetet 2937,52 kunán zárta a papír. Hétfő délelőtt viszont mintegy 7 százalékkal esett az INA-részvények ára. A Mol ajánlatának ismertté válása után az INA részvények kereskedelmét ideiglenesen felfüggesztették a zágrábi börzén, ezt követően ismét emelkedésnek indult az árfolyama. Az INA-papírok végül 2969,00 kunán (1 kuna 31,82 forint) zárták a napot, 1,07 százalékkal a múlt pénteki záróár felett - derül ki a horvát értéktőzsde honlapjáról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader 2008. július 10-én a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után újságírókkal közölték: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaság közötti részvénycseréről.

Akkor a horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folytak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA részvényeiből, 14 százaléknyi INA-részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.

Az OMV is vevő lenne az INA részvényeire

A részvényárfolyam alapján több mint 4 milliárd euró értékű INA megszerzése fontos eleme lehet az osztrák OMV és a Mol párharcának. Az osztrák Wirtschaftsblatt című újság a napokban arról cikkezett, hogy az osztrák olaj- és gázipari vállalat "érdeklődik" a horvát INA olajtársaság 26 százaléknyi részvénye iránt.

A lap szerint az INA most privatizálandó része több mint egymilliárd euróba kerül, és ha nem sikerül teljesen részvénycserével megoldani, illetve, ha a Mol a többi részvényesnek is kénytelen ajánlatot tenni, akkor erre aligha lesz pénze. Ha mégis megpróbálja, attól úgy lemegy saját részvényének az ára, hogy minden ellenállás dacára könnyű préda lehet az OMV számára, írta az osztrák lap.

Az alternatíva: az OMV megveszi az INA-t, és a továbbiakban békén hagyja a Molt, vélte a Wirtschaftsblatt.