Emeli a dinnye árát az Auchan

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok eseményeinek hatására keddtől 65 forintért adja a görögdinnye kilóját az Auchan. A termelők kedden hajnalban ismét dinnyét öntöttek az áruházlánc budapesti, M5-ös melletti üzlete elé, miután szombaton már hasonló akciót hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt napok eseményeinek hatására, s annak érdekében, hogy a feszültséget csökkentse, az Auchan Magyarország úgy döntött, hogy 2008. július 15-től 65 Ft/kg-os áron értékesíti a görögdinnyét" - olvasható a közleményben, amely nem tér ki arra, hogy ezzel együtt változik-e a felvásárlási ár.

Az áruházlánc akkor döntött így, amikor megtudta, hogy a dinnyetermeelők kedden ismét az egyik üzlet elé vonulnak. A tiltakozók kedden hajnalban tényleg több teherautóból, 120-150 tonna dinnyét öntöttek az M5-ös autópályánál lévő üzlet elé, a 16-22 forintos átvételi ár miatti tiltakozásul.

Az akció után a gazdákat rendőrök igazoltatták, de senkit nem vettek őrizetbe - jelentette az MTI helyszíni tudósítója. A helyszínen jelen volt Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő is, akinek választókörzetében él a Békés megyei görögdinnye termelők 90 százaléka.

"A kedd hajnali dinnyeborítási akció folytatására készülnek a gazdák, s mindaddig folytatják, amíg el nem érik, hogy az Auchan - a Spar és a Tesco áruházaihoz hasonlóan - legalább 79 forintért kínálja terméküket", mondta el az MTI megkeresésére Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő, az akció szervezője. A képviselő elmondta: a 79 Ft értékesítési ár 40 Ft felvásárlási árat jelentene. A gazdák kevésnek tartják azt, hogy az Auchan keddtől 49-ről 65 forintra emelte a dinnye értékesítési árát.

Karsai hétfőn még úgy nyilatkozott: legalább 60 forint körüli átvételi árat kellene adni a termelőknek ahhoz, hogy az önköltségük megtérüljön és legalább 10 százalékos hasznuk is legyen az árun.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a demonstrációval kapcsolatban azt mondta: a minisztérium jogosnak ítéli a termelők felháborodását, mivel Gráf József miniszter már korábban jelezte a nagy áruházláncoknak, hogy ne próbálkozzanak árletöréssel.

Az FVM és az APEH közösen vizsgálódik az ügyben, hogy nem történt-e beszerzési ár alatti értékesítés, mert azt a törvény bünteti.

Gillemont Katalin, az Auchan vezérigazgatóságának munkatársa hétfőn - az áremelésről szóló közlemény előtt - még úgy nyilatkozott, hogy az Auchan nem kíván üzletpolitikáján változtatni. Kedden viszont már azt mondta, hogy a társaság komoly gesztust tett a termelők megnyugtatására azzal, hogy emelte a dinnye árát. A gazdáknak viszont figyelembe kell venniük, hogy az Auchan elsődleges szempontja a vevők érdeke, akik nagyon érzékenyek az árra. Az Auchan úgy gondolja, hogy a dinnye jelenlegi beszerzési ára alapján nem indokolt nagyobb mértékű áremelés.

Az MTI információ szerint az Aldi például 49 forintért adja a görögdinnye kilóját. A szezonnak ebben a szakaszában egyébként a kereskedelemben az átvételi ár 40-50 forint között van, és naponta akár öt forinttal is változhat.