Kincstári derűlátás mellett zuhan Amerika

Vágólapra másolva!
A hétfői emelkedés után kedden zuhannak a részvénypiacok a tengerentúlon, a dollár gyengül, mégpedig gyorsuló ütemben, mióta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke kedd délután mindenkit figyelmeztetett, aki még nem vette volna észre: a pénzügyi piacok és a pénzügyi intézmények továbbra is jelentős feszültséget állnak ki.
Vágólapra másolva!

A gyengülő lakáspiac, a szigorúbb hitelfeltételek és az emelkedő olajárak fenyegetik az amerikai gazdaságot, lenyomják a dollárt, és megártanak az amerikai részvényeknek, mondta Bernanke az amerikai kongresszusban tartott féléves beszámolójában. Szavait mintegy illusztrálandó, a New York-i értéktőzsde fő mutatója közben 2 százalékos veszteség felé tartott.

Az európai piacok is gyorsabban csúsztak lefelé a lejtőn Bernanke borongása nyomán. Hétfőn még volt egy kis optimizmus, miután az amerikai kormány és a Fed intézkedéseket jelentett be a jelzálogpiac valamelyes megregulázására és a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet megsegítésére, szükség esetére. Kedden azonban a befektetők már úgy gondolták, ha az amerikai pénzügyi kormányzat "segíteni" akar, akkor nyilván nagyobb a baj, mint bárki gondolta volna korábban.

Nagyobb növekedést várnak

Az efféle spekulációk miatt szemlátomást hatástalan maradt a piacra az, hogy az általános panaszok elismétlése után Bernanke bizakodva szólt a reálgazdaság helyzetéről. A Fed 1,0-1,6 százalékra emelte az Egyesült Államok idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését - a növekvő lakossági fogyasztásra tekintettel -, az áprilisban jósolt 0,3-1,2 százalékról, közölte Bernanke a kongresszusban kedden. A külső hatásokra tekintettel a Fed emelte az idei évi átlagos inflációra szóló előrejelzését is, 3,8-4,2 százalékra a három hónappal ezelőtt valószínűsített 3,1-3,4 százalékról.

Nem sikerült "fölbeszélnie" a piacokat kedden még az amerikai elnöknek, George W. Bushnak sem, hiába tartott optimizmusnak szentelt sajtóértekezletet külön a gazdaságról. Mint mondta, a gazdaságélénkítő adókönnyítés hatása már látszik, a gazdaság "figyelemre méltón rugalmas", és ő - az elnök - igenis bízik az amerikai gazdaság hosszú távú alapjaiban. "Úgy vélem, a bankrendszer alapvetően egészséges, tényleg ez a véleményem. Megértem, hogy sok az idegesség. De a gazdaság nő, a termelékenység magas, a kereskedelem bővül. Az emberek dolgoznak" - mondta az amerikai elnök. Majd hozzátette: az amerikai kormánynak nem dolga magántársaságokat megmenteni.