Kína: Most kezdődik a bankok aranykora

Vágólapra másolva!
A világ vezető bankjainak legtöbbje már most jelen van Kínában, és a jövőben még további piaci szereplőkre lehet számítani. A gyorsan fejlődő gazdaságból a bankok is kiveszik a részüket: egyes pénzintézetek 50 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak 2008-ban - áll a PricewaterhouseCoopers elemzésben.
Vágólapra másolva!

Kínában 2011-re a külföldi bankok száma elérheti a 100-at - derül ki a helyzetértékelésből. A PwC felmérésében résztvevő 42 külföldi bank több mint 80 százaléka piaci részesedésének növekedésére számít. Habár Kína egyre inkább betagozódik a világgazdaságba, a megkérdezett bankok 90 százaléka a jelenlegi profitszintnél magasabb nettó eredményre számít a következő három évben - a gyengélkedő világgazdaság ellenére is.

A virágzó piaci helyzet ellenére a külföldi bankok továbbra is a szabályozói környezetet, valamint a munkaerő toborzását és megtartását tartják a legnagyobb kihívásnak. A felsővezetőkön túl a törvényi megfelelésért felelős és vagyongazdálkodási vezetőt a legnehezebb találni. Ezeknél a funkcióknál az éves munkabér-emelkedés is magasabb (30 százalékos), mint más banki területeken (ahol 15-20 százalékos). Természetesen ennél nagyobb arányú fizetésemelések is előfordulnak a bankszférában.

A külföldi bankok továbbra is a szerves növekedést részesítik előnyben, amelyre - a kínai piac méreteit ismerve - bőven van lehetőségük. A válaszadó bankvezérek többsége a stratégiai akvizíciókat kicsit későbbre tervezi, 2011-ig szándékaik szerint értékpapír, biztosítás, vagyongazdálkodás, lízing és eszközgazdálkodási területeket céloznának meg.