Sztrájkot hozhat a Volán-privatizáció

Vágólapra másolva!
Határozatban utasította el a Volán társaságok esetleges privatizációját nyolc megye Volán társaságainak 22 szakszervezeti képviselője egy Kaposváron megtartott egyeztető fórumon - jelentette be Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári szervezetének elnöke. A magánkézbe adás ellen akár munkabeszüntetést is tarthatnak.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek féltik a munkahelyeket, mivel a magánosítással jelentős létszámleépítés jár együtt, ezen kívül a megkötött kollektív szerződések, a rendezett munkaügyi kapcsolatok is veszélybe kerülhetnek, és csökken a járatok száma - sorolta a Volán társaságok napirenden lévő privatizációjának negatív hatásait megvitató fórumot követően az érdekvédelmi szervezet elnöke.

A szakszervezetek tárgyalásos úton kívánják képviselni tagjaik érdekeit. "De ha erre nem lesz lehetőség, és nem sikerül a kormány döntését a munkavállalók számára kedvező végeredménnyel befolyásolni, képesek vagyunk akciószövetségben, a törvény által biztosított eszközökkel, ha kell munkabeszüntetéssel is fellépni az esetleges privatizáció ellen" - tette hozzá.

Gyors reagálás

A döntés megerősítéseként megalakították az Akciószövetség Koordinációs Tanácsát, amelynek feladata a Volán társaságok esetleges privatizációjával kapcsolatos kormányzati döntések figyelemmel kísérése, arra való gyors reagálás és az akciók - demonstráció, sztrájk - megszervezése.

Az érdekvédelmi fórumon elfogadott állásfoglalást a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), a LIGA Közlekedési Szakszervezeti Szövetsége (LKSZSZ), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója (ADU) megyei képviselői írták alá.