Illetékekből június végéig 72,27 milliárd forint folyt be, ebből 13,9 milliárd júniusban - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett adatokból. Tavaly az első félévben 60, 794 milliárd forint illetékbevétel keletkezett, ebből 14 milliárd forint júniusban.

Az illetékbevétel 53 százaléka (38,29 milliárd forint) az eddigiekhez hasonlóan a háztartások, 47 százaléka (33,98 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik.

A legnagyobb bevételt továbbra is az ingatlan-átruházások fialják (53,08 milliárd forint), a másik legnagyobb bevételi tétel a gépjármű-átruházások kapcsán keletkezett (11,47 milliárd forint).

A háztartások a felsorolt címeken 24,23 milliárd, illetve 8,43 milliárd forint illetéket róttak le, míg az öröklési illeték 3,43 milliárd, az ajándékozási illeték 1,07 milliárd forintot vett ki a kasszájukból. Bírósági eljárási illetékekre június végéig 684 millió, államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 448 millió forintot költöttek a háztartások.

A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték - 28,85 milliárd forint - volt. Gépjármű-átruházási illeték címén mintegy 3,04 milliárd, bírósági eljárási illeték címén több mint 1,6 milliárd, államigazgatási eljárási illeték címén mintegy 426 millió forintot fizettek ki.

Az első félévben képződött 72,27 milliárd forint illetékbevételből mintegy 40,62 milliárd forintra a központi költségvetés, 31,05 milliárdnyira az önkormányzatok jogosultak, mintegy 600 millió forintot pedig az ügyfelek részére visszatérítettek.

Budapesten június végéig 23,56 milliárd forint illetékbevétel keletkezett, az összes bevétel 32,6 százaléka. A megyék közül a legtöbb illetéket (6,72 milliárd forint) Pest megyében fizették be a háztartások és vállalkozások, 2 milliárd forint feletti illetékbevétellel Veszprém megye (2,17 milliárd) és Székesfehérvár (2,03 milliárd) dicsekedhet.

Az illetékhivatalok 2007 január 1-jével integrálódtak az APEH szervezetébe, ezzel a készpénz formájában befizetett illetékek (elsősorban a vagyonszerzési illetékek) beszedése az APEH hatáskörébe került, míg a főként bélyeg formájában lerótt eljárási illetékek túlnyomó része továbbra is a többi hatóságnál maradt.

Tavaly jelentősen módosult az illetékbevételek megosztása is. Korábban az illetékhivatalok által beszedett bevétel fele, valamint a pótlék- és bírságbevételek, továbbá a végrehajtási bevételek bizonyos hányada az önkormányzatokat illette meg, a központi költségvetés az illetékhivatalok által beszedett illetékbevétel felét sem kapta meg. A tavalyi évtől a főváros által felosztott bevétel 54 százaléka, s a többi térség által beszedett és felosztott illetékbevétel 58,5 százaléka a központi költségvetést gazdagítja.

Az adóhatóság tavalyi tevékenységét ismertető kiadvány szerint az APEH 2007-ben 136 milliárd forint illetéket szedett be és osztott fel, közel 78 milliárd forinttal járulva hozzá a központi költségvetés illetékbevételeihez.