Átvenné kikötőjét az államtól Balatonfüred

2008.07.18. 14:43

Balatonfüred önkormányzata és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szeretné saját kezébe venni a Kékszalag vitorlásverseny kiindulási pontjául is szolgáló, állami tulajdonú balatonfüredi kikötőt, aminek bizonyos feltételek teljesülése esetén nem látja akadályát Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter.

Gyenesei István pénteken az MTI-nek elmondta: a NUSI Balatoni Általános Olimpiai Központ Vitorláskikötő vezetőivel már egyeztetett a kikötőről. Még tisztázni kell, hogy miként tudják biztosítani azokat a feltételeket, amelyekre a vitorlássportnak szüksége van, továbbá azt a bevételt, amely a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) számára az eddigi, kikötőből származott - tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a bevételt a jövőben a vitorlássportra fordítanák.

"A teljesülő feltételek esetén nem látom akadályát a kikötőüzemeltetés átvételének, amelyet ez esetben úgy is, mint sportért és úgy is, mint turisztikáért felelős miniszter támogathatónak tartok" - mondta Gyenesei István, aki szerint nyár végére, ősz elejére üthető nyélbe az erről szóló megállapodás.

Az állami tulajdonban lévő füredi Balatoni Általános Olimpiai Központ Vitorláskikötőt jelenleg a NUSI üzemelteti, a tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta: a közelmúltban a helyi önkormányzat és az MVSZ közösen, írásban és szóban is kezdeményezte az illetékes tárcánál, hogy hosszú távú, 50 éves bérleti szerződéssel a konzorciumuk vehesse kézbe a kikötő üzemeltetését, vállalva az eddigi nyereség átadását állami célokra.

"Mi vagyunk a legérdekeltebbek abban, hogy garantáljuk, hogy ez a telep elsődlegesen a nemzetközi versenyek helyszínéül és az utánpótlás bázisául szolgáljon" - mondta Bóka István, hozzátéve, hogy jelenleg nem tölti be maradéktalanul ezt a funkciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK