Csökkent az építőipar teljesítménye

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2008 májusában kiigazítatlan adatok alapján 7,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 6,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés májusban 1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál. Az év első öt hónapjában a termelés 12,1 százalékkal maradt el a 2007 azonos időszakitól.

Az építőipar termelése áprilisban a kiigazítatlan adatok alapján 0,8 százalékkal magasabb, munkanaptényezővel kiigazítva 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, míg szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 3,1 százalékkal haladta meg az előző havit.

A KSH közlése szerint 2007 májusban 4,8 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye kiigazítatlan adatok alapján az előző év azonos időszakához képest, míg szezonálisan és munkanappal korrigálva 4,7 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva.

Az idén májusban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 19,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz viszonyítva.

Az épületgépészeti szerelés termelése 24,2 százalékkal emelkedett, a kis súlyú, befejező építésé 30,5 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

Az épületek építésének volumene 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építése 6,9 százalékkal csökkent 2007 májusához képest.

Az építőipari termelés első öt havi 12,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal lett alacsonyabb.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése májusban 2,9 százalékkal meghaladta az előző havit, ezzel szemben az egyéb építményeké 5,4 százalékkal elmaradt az áprilisitól.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 36 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 32,1 százalékkal, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal csökkent az előző évihez mérten.

Az év első öt hónapjában kötött szerződések volumene 14,5 százalékkal alacsonyabb volt a 2007 január-májusinál.

Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 30,7 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 11,3 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.