Vágólapra másolva!
Magyarországot nem szólította fel az Európai Unió Bizottsága a pénzmosást akadályozó szabályok szigorítására, míg 15 másik tagországot, köztük Németországot és Franciaországot igen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 15 tagországa kapott felszólító levelet a brüsszeli bizottságtól, hogy alkalmazza az uniónak a pénzmosásra vonatkozó, módosított szabályait, ellenkező esetben jogi eljárásra kell számítaniuk.

Magyarország nem szerepel a levél címzettjei között, viszont olyan nagy pénzügyi központok, mint Németország és Franciaország igen. Rajtuk kívül Belgium, Írország, Lettország, Málta, Szlovákia, Svédország, Spanyolország, Ausztria, Csehország, Görögország, Luxemburg, Hollandia és Lengyelország kormányát szólította fel Charlie McCreevy biztos az irányelv alkalmazására.

Az Európai Uniónak a pénzmosásról szóló módosított irányelve 2007. december 15-én lépett életbe, célja megakadályozni a terrorizmus finanszírozását, valamint a kábítószer- és fegyverkereskedelemből, illetve egyéb bűncselekményekből származó illegális bevételek tisztára mosását.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem a bizottság és a nemzeti kormányok számára egyaránt elsőbbséget élvez - jelentette ki McCreevy. A belső piaci EU-biztos arra hivatkozott, hogy a bankoknak nehéz a szabályokat alkalmazni úgy, hogy még nem minden tagország ültette át a nemzeti törvénykezésbe az új előírásokat.