Megnyugtató profit a Bank of Americánál

Vágólapra másolva!
Jót tehet hétfőn a bankrészvényeknek világszerte, hogy a legnagyobb amerikai lakossági bank, a Bank of America a vártnál kisebb profitcsökkenést jelentett a második negyedévről, csakúgy, mint korábban már több amerikai versenytársa is.
Vágólapra másolva!

A csoport adózott eredménye 41 százalékkal 3,41 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 5,76 milliárdhoz képest. A Bank of America adózott eredménye egyvégtében negyedik negyedéve csökkent éves összehasonlításban, de a mostani eredmény majdnem kétszer akkora volt, mint amit a piaci elemzők vártak.

A profitcsökkenést most is a rossz adósságok okozták, a csökkenő lakásárakkal és az általában lassuló gazdasági növekedéssel összefüggésben. A rossz adósságokra való tartalékolást az egy évvel korábbihoz képest megháromszorozták, mintegy 6 milliárd dollárra, éppúgy, mint már az első negyedévben is.

Mások piaci nehézségei viszont alkalmat adnak a terjeszkedésre: a Bank of America e hónap elején 2,5 milliárd dolláros ügyletben megszerezte a legnagyobb amerikai lakossági jelzálogkölcsönzőt, a Countrywide Financial Corp.-t. A Countrywide 2,33 milliárd dolláros második negyedévi vesztesége nem szerepel a Bank of America csoportmérlegében, és a Bank of Americánál úgy vélik, hogy ez a terjeszkedés már idén profitnövelő lesz.

Korábban a JPMorgan Chase & Co. és a Well Fargo & Co. pénzintézet is vártnál kisebb profitcsökkenést, a Citigroup Inc. vártnál kisebb veszteséget jelentett a második negyedévről.