Az ELMIB megvenné a tatbányai erőművet

Vágólapra másolva!
Aláírta a tatabányai fűtőerőmű megvásárlásával kapcsolatos szándéknyilatkozatot a város önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. szerdán Tatabányán.
Vágólapra másolva!

A város alpolgármestere, Schmidt Csaba (Fidesz) az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tatabányai fűtőerőmű működtetéséről a továbbiakban közösen tárgyal Tatabánya önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt.

"A város a jelenlegi tulajdonos Magyar Villamos Művektől ötvenegy, az ELMIB pedig negyvenkilenc százalékos tulajdoni hányadot kíván szerezni. A döntés hátterében gazdasági okok állnak, Tatabányán harmincezer háztartásból huszonkétezer távfűtött, ennek költsége a lakók egyik legjelentősebb kiadása" - tette hozzá Schmidt Csaba.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy 2003-ban a városnak már lehetősége lett volna az 51 százalékos tulajdon megszerzése, amit akkor az MSZP-SZDSZ koalíció nem támogatott.

A politikus rámutatott, a Tatabányai Erőmű Kft. eredményes működése bizonyítja, hogy 2003-ban rossz döntés született, hiszen a társaság az elmúlt három évben hiteleinek törlesztése mellett több mint 1,2 milliárd forint osztalékot fizetett. Ha az önkormányzat tulajdonostárs lett volna, a nyereségből a távhő-rendszer és a panellakások energiatakarékos korszerűsítésére fordítottak volna,

Korábban a megállapodás előkészítője, Lukács Zoltán országgyűlési és önkormányzati képviselő (MSZP) nem cáfolta az MTI értesülését a hárommilliárd forint körüli előzetes vételi ajánlatról, amelynek ráeső részét hitelből fedezné a város.

Az ELMIB Energetikai Szolgáltató Zrt. a közelmúltban pályázaton nyerte el az MVM-től a miskolci fűtőerőmű tulajdonjogát, a döntés ellen az önkormányzat bírósághoz fordult, mert szerintük az MVM megakadályozta, hogy a város éljen elővételi jogával.

Az ELMIB cégcsoportjához több hazai, és három külföldi leányvállalat tartozik, ezek gázszolgáltatással és közvilágítással foglalkoznak. A nyilvános cégadatok szerint az ELMIB 4,2 milliárd forintos saját tőkével rendelkezik.A cég 2006-ban 2,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a mérleg szerinti eredménye elérte a 312 millió forintot.