Növelte profitját a Pannon

Vágólapra másolva!
A Pannon GSM Távközlési Zrt. 38,056 milliárd forint eredményt (EBITDA) ért el az első félévben, szemben az egy évvel korábbi 37,483 milliárd forinttal, a cég bevétele 93,759 milliárd forintról 91,132 milliárd forintra csökkent.
Vágólapra másolva!

A társaság szerdai közleménye szerint a második negyedévben a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 19,132 milliárd forint volt, míg a bevétel elérte a 46,174 milliárd forintot. Egy évvel korábban az EBITDA 18,494 milliárd forint, a bevétel pedig 47,216 milliárd forint volt.

Az előfizetések száma 13 ezerrel emelkedett a második negyedév során, így annak végére elérte a 3,414 milliót. A negyedév végén a Pannon aktív kártyákra vetített piaci részesedése 33,27 százalékos volt, ami 0,27 százalékpontos csökkenés 2008 első negyedévéhez képest. A számlás előfizetők aránya ugyanakkor 41,3 százalékra nőtt az első negyedév végi 40,5 százalékról.

A közlemény szerint az alacsonyabb végződtetési és roaming (barangolási) díjak miatt a Pannon árbevétele 1 milliárd forinttal csökkent, a forintban számított egy főre jutó havi mobil árbevétel, az úgynevezett "blended ARPU" index pedig 6 százalékkal mérséklődött az előző év hasonló időszakához képest. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta a nagyobb ügyfélkör és a mobil szélessávú internet-szolgáltatásokból származó árbevétel. Az alacsonyabb értékesítési költség kompenzálta az árbevétel visszaesését, így az értékesítés bruttó eredménye emelkedett.

Az EBITDA 640 millió forinttal haladta meg a 2007 második negyedévi szintet, mivel az értékesítés bruttó eredménye nőtt, a működési költségek pedig csökkentek. A működési költségek mindkét időszakban tartalmaznak bizonyos egyszeri korrekciós tételeket, melyeket nem számítva a 2008 második negyedév üzleti eredménye értékcsökkenés előtt nem változott jelentősen az egy évvel korábbi értékhez képest - közölte a társaság.

A cég első félévi 8,3 milliárd forintos beruházásainak értéke a mobil szélessávú, azon belül is főként a 3G/HSDPA beruházások miatt meghaladta az előző évi szintet.

A Pannon tavaly 192,5 milliárd forint bevételt és 77 milliárd forint EBITDA-t ért el.