Visszaesett az üzleti bizalom a nagyoknál

Vágólapra másolva!
Németországban, Franciaországban és Olaszországban is tovább romlott az üzleti hangulat júliusban.  
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban csökkent az üzleti bizalom Németországban júliusban, és közel három éves mélypontra esett vissza.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet mutatója - hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján - júliusra 97,5 pont volt a júniusi 101,2 pontot és a tavaly júliusi 106,6 pontot követően.

Az intézet elemzői szerint Németországban a gazdaság jelentős lehűlése tapasztalható, ám nem áll fenn a recesszió veszélye.

Franciaországban - Európa második legnagyobb gazdaságában - 2005 májusa óta nem volt olyan alacsony az üzleti bizalmi mutató, mint idén júliusban: az INSEE statisztikai hivatal szerint az index 98 pontot jelzett a júniusi 101 után, és alacsonyabb volt az elemzők által várt 100 pontnál. A megkérdezett vállalatvezetők szerint jelentősen csökkentek megrendeléseik, ugyanakkor a közeli hónapokban az árak emelkedésére lehet számítani annak ellenére, hogy lassul a gazdaság növekedési üteme.

Olaszországban 2001 októbere óta a legalacsonyabb szintre esett a mutató: az ISAE statisztikai hivatal szerint 83,5 pontra a júniusi 87,7 pontról, miközben elemzők 86,5 pontot vártak.

Hasonlóképpen drámai mértékben romlott Olaszországban a fogyasztói hangulat is, ami 15 éves mélypontra esett vissza júliusban, és a többi gyenge gazdasági mutató is azt jelzi, hogy megtorpant az olasz gazdaság, s egyelőre nem látszik a kibontakozás.