Ligeti tervek a füvészkerttől a Vidámparkig

Vágólapra másolva!
A nemrég bejelentett, a londoni Hyde Park mintájára kialakítandó "szónokok hordója" mellett sokkal fajsúlyosabb tervei is vannak a fővárosnak a Városligettel - derült ki várospolitikusokkal folytatott beszélgetéseinkből. A park megújítása a környékbeli ingatlanpiacot is megmozdíthatja.
Vágólapra másolva!

Budapest szándékai szerint teljesen megújítaná a Városligetet: részleteiben már megvan a koncepció, amely alkalmas rá, hogy új kerületi szabályozási terv készüljön belőle. A kszt-t először a zuglói képviselő-testületnek kell elfogadnia - erre információink szerint ősszel kerülhet sor -, hogy megindulhasson a konkrét tervezés.

Már biztosra vehető, hogy megvalósul a nagyívű elképzelések két eleme, jelesül a Szépművészeti Múzeum kibővítése és a Fővárosi Műjégpálya felújítása, ezeket ugyanis uniós forrásokból támogatja a kormány.

Modern funkciók a föld alatt

A Szépművészeti Múzeum az egy évvel ezelőtti döntés értelmében 3,5 milliárd forintos támogatást kap ahhoz, hogy a földfelszín alatt 6000 négyzetméternyi területtel bővülhessen. Itt időszaki kiállítótér, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, üzlet, kávézó és étterem lesz, követve a modern európai múzeumtrendeket. A kivitelezés 2009 tavaszán kezdődhet, a befejezés 2010-re várható.

A betonjának vastagsága miatt már nyári csónakázásra is alkalmatlan Műjég újjáépítése 4,7 milliárd forintba kerül, ebből az állam 3,2 milliárdot vállal (a maradékot Budapest főleg ingatlanok értékesítéséből teremti elő). A legkésőbb 2011-re lezáruló munkálatok során visszaépítik az intézmény háborúban elpusztult szárnyát, és olyan korcsolyapályát alakítanak ki, amely nemzetközi sportversenyek megrendezésére is alkalmas.

Ahhoz, hogy a Városliget valóban park lehessen, először le kellene bontani az oda nem illő épületeket, bódékat. A Petőfi Csarnokról is sokan gondolják, hogy egy rossz állapotú, környezetébe nem illeszkedő, korszerűtlen rendezvényközpontot nincs értelme megtartani - említette Z. Halmágyi Judit építész, fővárosi képviselő, a budapesti közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottságának tagja.

Tematikus füvészkert

Hozzátette, nem a szolgáltatások végleges kipucolása a cél, az elbontandó objektumok helyett szebb, a régieket újraértelmező, de modern pavilonokat lehetne építeni, frissen tervezett utcabútorokkal. A megújuló ligetes arculatnak pedig része lehetne egy, a Széchenyi Fürdő vizével fűtött, télen-nyáron működő pálmaház, amolyan tematikus füvészkert.

A legnagyobb lélegzetű elgondolás alighanem a Vidámpark elköltöztetése. Erre azért volna szükség, mert szűk az Állatkert helye, és nem tud merre terjeszkedni. A Vidámpark számára a Népliget külső zónája vagy a Rákosrendező jöhet szóba, a felszabaduló, a millenniumra épült, műemlék vurstliépületekben pedig éttermi övezetet lehetne kialakítani, késői nyitva tartással.

Párizs egyik ismert kerületében, Bercyben hasonló módszerrel alakították át a hajdani vurstlit, egész szórakoztatónegyed épült köré - említett külföldi példát Z. Halmágyi Judit, hangsúlyozva, hogy mindkét érintett városligeti intézmény támogatja az elképzelést.

A faállományt is megújítanák

A terv feltétele, hogy az Állatkerti körút alatt megépüljön a helyi parkolási káoszt megszüntetni hivatott mélygarázs. Ez már előkészítés alatt áll, akárcsak a Felvonulási tér alá szánt garázs, amelynek egyik szintjére a turistabuszok behajtását is lehetővé tennék. Ezt a teret így visszakaphatná a Városliget, és afféle átmeneti, urbánus térség jöhetne létre, kávézókkal, üzletekkel és egy kisebb rendezvénytérrel.

"Az építmények mellett koncepcionális kérdés a rendezvények sorsa, valamint fontos a faállomány megújítása, rendezése, mivel kiemelt jelentőségű turisztikai területről van szó"- mondta az [origo]-nak Beleznay Éva, Budapest főépítésze. A finanszírozásra vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, zöldterület-fejlesztésre a közép-magyarországi régiónál nem lehet pályázni, de a világörökségi törvény megalkotása nyomán esetleg juthat a célra állami pénz.