Ligeti tervek a füvészkerttől a Vidámparkig

2008.07.27. 19:03

Ha nem is lesz valóság az összes fent részletezett tervből, a revitalizáció nyilván érinteni fogja Terézváros és Zugló egyes részeinek ingatlanpiacát. Különösen, ha a rekonstrukció felújításra ösztönzi majd a magántulajdonosokat - a városvezetők legalábbis ebben bíznak.

Az építtetők egyébként már most is szívesen használják ki a Liget marketingértékét - adott esetben olyan, Thököly úton túli lakásépítéseknél, amelyek a legjobb indulattal sem mondhatók a park vonzáskörzetébe tartozóknak. (A közvetlen közelben, üres telkek híján, nincs lakóingatlan-fejlesztés.)

Hiszik, ha látják

"A Liget rendbe hozása biztos jót fog tenni a környékbeli ingatlanok renoméjának, de még nem érdemes erre építeni. A kormányzati negyed esete óta a vásárlók nem hisznek el semmilyen ígéretet, csak azzal számolnak, ami már készen van" - figyelmeztette az áremelkedésben reménykedőket Murányi Ákos, a Duna House közvetítőhálózat vezető elemzője.

A terület most is eléggé elég felkapott, a Liget vonzza vevőket, de a roppant drága Andrássy út dominanciáját természetesen nem fogja megtörni. A sugárútról nyíló mellékutcák árszintje viszonylag mérsékelt, távolabb, a Keleti pályaudvar felé pedig sokat csökken a presztízs. Itt csak akkor számítana a ligeti rekonstrukció, ha a Garay tér vidékét is kezelésbe vennék - vélekedett Murányi Ákos.

Még kétségesebb a hatás a túlsó oldalon, ahol - három-négy rövid mellékutcától eltekintve - a szinte eladhatatlan lakásokkal tűzdelt Hungária körút elvágja a Ligetet a tizennegyedik kerület többi részétől. Az itteni használt lakások tulajdonosai inkább abban reménykedhetnek, hogy az M0-s körgyűrű keleti szektorának kiépülésével megfogyatkoznak a körúton a kamionok.

Termálhotel a szomszédban

A Liget környéke legjelentősebb fejlesztésének az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca közötti volt ELTE-ingatlanon felhúzandó irodapark és termálhotel ígérkezik. A beruházó Triholding vezérigazgatója, Ehud Amir kérdésünkre annyit árult el, feltehetően 200-250 szobás szálloda, valamint egy 3-4 ezer négyzetméteres wellness- és sportközpont épül a felső kategóriás irodapark mellé. Mindez nagyjából 150 millió euróból.

Ehud Amir megerősítette, már készültek konkrét tervek is, de nem szeretnék őket nyilvánosságra hozni, amíg nem bólintanak rájuk a városvezetés illetékesei. Az óvatosság indokolt, mert Z. Halmágyi Judit érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a főváros csak építészetileg nagyon színvonalas megoldást fog támogatni a Ligettel szemben.

A Hungária körúton mostanában lendül fel az irodaház-fejlesztés, bár olyan dömpingszerű építésekre, mint a Váci úton, biztosan nem számíthatunk, mert sokkal kevesebb a szabad terület. A Ligethez legközelebb eső projekt a helyrajzilag Hermina úti, egykori Metalimpex-Konsumex-székházpáros bővítése.

Irodaházak a Hungária körút mellett

A privatizációjuk után, az ezredforduló környékén felújított és A kategóriássá alakított irodaházak most Hermina Business Towers néven futnak. Bizonyára sikeresek, mert tulajdonosuk, mint az [origo] megtudta, rögtön két új tornyot építene a szomszédos, jelenleg parkolónak használt telekre.(A tulajdonos a Hermina Business Tower Kft., amelyet az Opten cégadatbázisa szerint közvetlenül a ciprusi Transdep Holdings Ltd. birtokol.)

A tervek elkészültek, sőt az építési engedély is megvan, de a fejlesztő egyelőre kivár. Egyeztetések folynak ugyanis a kerületi szabályozási tervről, amely talán a jelenleginél kedvezőbb beépítést is lehetővé tesz majd, "felértékelve ezt az amúgy is fontos közlekedési csomópontot" - tudtuk meg Faragó Borbálától, az irodaház managerétől.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK