Kiábrándító hangulat Amerikában

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteséggel zártak csütörtökön a vezető amerikai tőzsdeindexek. A lejtmenet élén az autógyárak álltak, a Ford és a General Motors egyaránt 10 százalék feletti mínuszban végzett.
Vágólapra másolva!

Az eladók irányították a csütörtöki kereskedést az amerikai részvénypiacokon. A borúlátó hangulat részben a kedvezőtlen munkaerő- és lakáspiaci adatokkal, illetve a vártnál gyengébb negyedéves gyorsjelentésekkel magyarázható. A nap nagy vesztese az autószektor volt: a gyorsjelentésében hatalmas, 8,7 milliárd dolláros veszteségről számot adó Ford több mint 15 százalékkal gyengült, a szektortárs General Motors pedig több mint 10 százalékkal értékelődött le.

A Dow Jones a kedvezőtlen hangulatban a hónap legnagyobb esését produkálta, 283 ponttal, 2,4 százalékkal 11 349 pontra esett. A befektetők hozzáállását jól tükrözi, hogy az index mozgását meghatározó harminc részvény közül 26 veszített értékéből. A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 2 százalékkal 2280 pontra zuhant, az S&P 500 pedig - miután az index kosarában szereplő félezer részvényből 431 gyengült - 2,3 százalékkal 1252 pontig hanyatlott.