Magyarországon fúr a PannErgy

Vágólapra másolva!
A tőzsdén is jegyzett PannErgy várhatóan októberben megkezdi az első geotermikus fúrást Magyarországon - mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatóságának elnöke pénteken a Budapesten tartott befektetői találkozón, a fúrás pontos helyszínét azonban üzleti érdekre hivatkozva nem kívánta közölni.
Vágólapra másolva!

A tevékenységet egy fúrógéppel kezdi meg a cég, de 2009 januárjában további kettőt állítanak üzembe - tette hozzá az elnök.

A társaság 2007 szeptemberben jelentette be, hogy a jövőben a geotermikus energiatermelésre összpontosít. A tervek szerint a PannErgy 150 millió eurót költ a geotermikus fűtőmű-beruházásokra.

Bokorovics Balázs a befektetői találkozón közölte azt is, hogy a finanszírozáshoz szeptember 30-ig 15 millió euró készpénz áll majd rendelkezésre ingatlanértékesítésből, amelyre a szerződést már megkötötték. Kedvező árfolyam esetén pedig a saját részvények eladásával a 150 millió eurós beruházás 30 millió euró saját része is biztosított.

A PannErgy 2011-2012-ra a tervek szerint minimálisan 80 ezer lakás fűtésére elegendő geotermikus energiával számol, és azt tervezi, hogy elegendő hőforrást talál minimum 70 megawatt áramtermelő kapacitás kiépítéséhez. Az áramtermeléshez szükséges beruházásokkal együtt az összef ráfordítás eléri majd a 385 millió eurót. Ehhez, a lehetséges támogatásokat nem számítva a PannErgy 77 millió euró önerőt biztosít. Bokorovics Balázs azt mondta, hogy az áramtermelés a sikeres fűtési projekt után következhet.

A cégnek jelenleg 28 magyarországi önkormányzattal van megállapodása, hogy ezekre a projektekre közös vállalkozást alapítson. Az önkormányzatok a területet és a piacot adják, így kockázatuk nincs - hangsúlyozta Bokorovics Balázs.

Elemzői kérdésre válaszolva az elnök azt mondta, hogy a konkurenciától azért nem kell igazán tartani, mert a lehetséges fúrási kapacitásokat a PannErgy kötötte le.

A tervekhez képest alacsonyabb költséggel számolhatnak a fúrásoknál - közölte az elnök. A korábbi számítások szerint három darab fúróval egy háromezer méteres kút kialakítása 550 millió forintba került volna, de a kedvező beszerzések miatt ez a költség 400-450 millió forintra mérséklődik.

Bokorivics Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermikus energia felhasználását még gazdaságosabbá teszi több úgynevezett hőlépcső beépítése. Magyarázatként hozzáfűzte: a föld mélyéből kinyert viz az energiafelhasználás után, még a visszasajtolás előtt megfelelő hőfokú melegházi növénytermesztéshez. Hozzátette: már tárgyalásokat folytatnak egy meg nem nevezett üvegházfejlesztővel mintegy 10 ezer hektár területen történő melegházi energiaszolgáltatásról.