Nyitáskor gyengült a BUX

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 91,06 pontos csökkenéssel, 21 536,54 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékéhez képest 0,42 százalékos csökkenés.
Vágólapra másolva!

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint mérsékelten emelkedhet a BUX-index a hétfői kereskedés során. Az amerikai tőzsdékről pénteken érkezett hírek pozitív hatása még a nap folyamán kitarthat, ami felfelé viheti az árfolyamokat - mondta az elemző.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a hétfői tőzsdenyitásban nem várható érdemi elmozdulás, semleges közeli nyitás várható, és szerinte tartós emelkedésre nem lehet számítani.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 39,22 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 21.627,60 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 14,4 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

Nyugat-Európa is lefelé nyitott

A szakértők szerint a gyengülésért elsősorban a banki részvények a felelősek, amelyek hanyatlottak a Standard and Poor,s-nak arra a pénteki bejelentésére, hogy várhatóan ront a két legnagyobb amerikai jelzálogbank néhány minősítésén. Gyengítette a banki papírokat az is, hogy a Citigroup leminősítette az európai bankszektort.

A banki papírok közül a brit HBOS árfolyama 5 százalékkal esett. Ebben részben az a lapértesülés is játszott szerepet, hogy amikor a bank csütörtökön ismerteti negyedéves eredményeit, további veszteségleírásokat jelent be.

A kereskedés korai szakaszában a legnagyobb vesztes a Ryanair volt. A legnagyobb európai fapados légitársaság árfolyama 22 százalékkal zuhant a cégnek arra a bejelentésére, hogy a júniussal zárult pénzügyi első negyedévben az adózott eredménye 85 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A Ryanair egyidejűleg nyereségfigyelmeztetést adott ki az idei évre.

A Ryanairt követték az ágazat más cégei, gyengült a British Airways, az Air France-KLM és a Lufthansa is.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,3 százalékos veszteségen állt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 47,06 ponttal 6389,65 pontra csökkent, a londoni FTSE100 index 5,30 ponttal 5347,30 pontra süllyedt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónkénti ára októberre 65 cent emelkedéssel 126,17 dolláron állt.

Pici nyereség és kivárás Tokóban

Hétfőn szerény emelkedéssel zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója, amely a kereskedés leállítása előtt közel egy órával a pénteki záró szint alatt volt.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 19,02 pontos (0,1 százalékos) emelkedéssel, 13.353,78 ponton fejezte be a napot.

Hétfőn számos ellentétes előjelű negyedéves vállalati hír látott napvilágot, amelyek kioltották egymást. A börze forgalma hétfőn jóval kisebb volt az átlagosnál és kedden ugyanez várható. Ennek oka, hogy a befektetők kivárásra rendezkedtek be azelőtt, hogy a keddi kereskedés leállítása után hozza nyilvánosságra negyedéves eredményeit a Matsushita Electric Industrial és a Sony, amelyekkel kapcsolatban igen nagy a bizonytalanság.