Leépít a Cseh Posta

Vágólapra másolva!
Mintegy 2500 alkalmazottjától válik meg ősszel a Cseh Posta (Ceská Posta) állami vállalat, jelentette be Karel Kratina, a Ceská Posta vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

"Az elbocsátások leginkább a vezérigazgatóságot, a gazdasági és a műszaki részleget érintik, az egyszerű postai alkalmazottakat nem" - idézte Kratina nyilatkozatát hétfőn a Právo című lap.

Az elbocsátások fő oka, hogy a jelenlegi állami vállalatot a kormány döntése alapján részvénytársasággá alakítják át, és ezért karcsúbbá, hatékonyabbá kell tenni. Jelenleg a cseh postának mintegy 37 ezer alkalmazottja van.

"Az elbocsátásokat már régóta előkészítettük, ez is része a Cseh Posta átalakításának" - mondta Kratina. A posta az év elején már megszüntette a különféle önállóan gazdálkodó kisebb üzemeit, és új szervezeti struktúrát hozott létre. - A Cseh Postának kiemelt pozíciója van a postai szolgáltatások terén. Ha ezt a pozíciót meg akarjuk tartani, akkor a cégnek nagyon gyakorlatiasan kell viselkednie - mutatott rá a vezérigazgató.

A távközlésben és a postai szolgáltatásokban az utóbbi időben nagyon gyorsan változik a helyzet, ezért a posta a jövőben az elektronikus távközlés fejlesztésére, kiszolgálására kíván összpontosítani. - Ezen a téren új logisztikai szolgáltatásokat vezetünk be. Nagyon perspektivikus a gyógyszerek eladása. Mindenképpen jobban kell kommunikálnunk az ügyfelekkel - vélte Kratina, aki alapvető fontosságúnak tartja, hogy a Cseh Posta felkészüljön arra az időszakra, amikor a postai szolgáltatások piacát teljes mértékben felszabadítják.

A Ceská Posta tavaly 794,5 millió koronás adó előtti eredményt termelt, 140 százalékkal többet, mint 2006-ban. Bevétele meghaladta a 17,6 milliárd koronát. Az alkalmazottak száma tavaly 407-tel csökkent. Csehországban összesen 3387 postahivatal működik.

A német Siemens konszern a héten jelentette be, hogy a közeljövőben bezárja prágai üzemét és mintegy 1000 alkalmazottját elbocsátja. A szakszervezetek a bejelentés nyomán tiltakozó akciókat szerveznek.