Nagy eséssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 348,6 pontos csökkenéssel, 21 409,44 ponton nyitott kedden, ami az előző napi záró értékhez képest ez 1,6 százalékos esés.
Vágólapra másolva!

Az európai piacokhoz hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is gyengülésre számítanak az MTI által megkérdezett szakértők.

Kovács Karád, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője a nyitásban mindenképpen csökkenésre számít a hétfőn este közölt kedvezőtlen amerikai hírek hatására.

A Mol árfolyamát, és így a BUX-ot is feltornázó "furcsa" hétfői utolsó kötés után kedden az olajpapír árfolyamának korrekciójára lehet számítani, az OTP-ben pedig minden bizonnyal folytatódik a csökkenés - mondta az elemző.

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a befektetők kivárnak, részben makroadatokra, részben a budapesti tőzsde vezető részvényeinek gyorsjelentésére várnak. Az elsők között a Richter és az Egis jelentése befolyásolhatja a piac hangulatát. A keddi kereskedés a vezető részvények árfolyamcsökkenésével indulhat, legfeljebb később várható enyhe emelkedés.

Eséssel indított Nyugat-Európa is

A szakértők azt mondták, hogy különösen a banki papírok gyengültek a kereskedés kezdetén. Ennek oka, hogy még hétfőn a Standard & Poor's rontotta a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet (Fannie Mae, Freddie Mac) hitelbesorolásának egyes elemeit, a Citigroup pedig "alulsúlyozásra" ajánlotta általában az európai bankokat az eddigi "semleges" helyett.

Gyengítette az ágazat megítélését a Merrill Lynch, a harmadik legnagyobb amerikai befektetési banknak az a bejelentése, hogy a harmadik negyedévben 5,7 milliárd dollár veszteséget ír le, miközben 8,5 milliárd dollár értékben részvényt ad el.

A kevés dráguló részvény egyike a távközlési Alcatel Lucent volt, amelynek az árfolyama 1,6 százalékos nyereségen állt arra a hírre, hogy távozik a cég elnöke és a vezérigazgatója.

A banki papírok közül a UBS 7 százalékkal, a Royal Bank of Scotland 5,4 százalékkal, a BNP Paribas 3,7 százalékkal esett.

Röviddel 9:15 óra után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,2 százalékos veszteséggel 1145,14 ponton állt, már a negyedik egymást követő napon hanyatlott.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 78,33 ponttal 6272,82 pontra csökkent, a londoni FTSE100 index 43,50 ponttal 5269,10 pontra süllyedt.

Komoly veszteséggel zárt a Nikkei.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 1,5 százalék (194,33 pont) csökkenéssel, 13.159,45 ponton fejezte be a napot. Kedden a tőzsdemutató legnagyobb napi vesztesége 2,2 százalék volt.

A szakértők azt mondták, hogy elsősorban a banki részvények hanyatlottak. Ennek oka, hogy még hétfőn a Standard & Poor's rontotta a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet (Fannie Mae, Freddie Mac) hitelbesorolásának egyes elemeit, a Citigroup pedig "alulsúlyozásra" ajánlotta általában az európai bankokat az eddigi "semleges" helyett.

Gyengítette az ágazat megítélését a Merrill Lynch, a harmadik legnagyobb amerikai befektetési bank bejelentése arról, hogy a harmadik negyedévben 5,7 milliárd dollár veszteséget ír le, miközben 8,5 milliárd dollár értékben részvényt ad el.