Gráf ellenzi a WTO-javaslatot

Vágólapra másolva!
A kormány és a magyar agrár-érdekképviseletek számára egyaránt elfogadhatatlan a formálódó WTO-javaslat, amely átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányozna elő az Európai Unió számára, mert ez a teljes magyar agrártársadalmat, sőt a magyar élelmiszer-fogyasztókat is súlyosan hátrányosan érintené - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter több magyar agrár-érdekképviselet vezetőjével találkozott, a megbeszélésen részt vett Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke is.

Gráf József szerint a magyar kormány már határozottan jelezte az Európai Uniónak, hogy a magyar kormány számára elfogadhatatlan az agrárvámszint további mérséklése 60 százalékra. Az előzetes miniszteri egyeztetéseken kiderült, hogy Magyarországhoz hasonlóan elutasítja ezt Franciaország, Olaszország és Litvánia is.

"Úgy látjuk, a WTO-tárgyalásokon rossz irányba haladnak a dolgok" - mondta Gráf, aki szerint a magyar parlament ezt a javaslatot soha nem fogja ratifikálni.

Font Sándor szerint a WTO-tárgyalásokon alakuló javaslat a szigorú magyar élelmiszerbiztonsági szabályokat is sértené, és a magyar mezőgazdaságban egymillió embert érintene hátrányosan.

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke rámutatott: nemcsak az agrártermelőket, hanem a fogyasztókat is súlyosan érintené, ha elfogadnák az általános agárvámszint további mérséklését. A WTO-javaslat elfogadása esetén olyan, harmadik világból érkező élelmiszerek áramolhatnának be tömegesen az EU-ba, amelyek semmiben nem felelnek meg az uniós előírásoknak, ráadásul ezeket a mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket elavult munkakörülmények között állítják elő.

Font kiemelte: a magyar álláspont egységes, ebben a kérdésben az agrárminiszter képviseli a magyar álláspontot, amiben maximálisan támogatja a mezőgazdasági bizottság és a magyar parlament is.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke szerint ha a javaslatot elfogadnák, az rendkívül hátrányos helyzetbe hozná az unióbeli fogyasztókat. Sőt a magyar agrártermelők is egyértelműen hátrányos helyzetbe kerülnének, miközben kidobott pénzzé válna mindaz az erőforrás, amelyet az elmúlt évtizedben Magyarország az élelmiszerbiztonságra költött.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke arról szólt, hogy a világban az élelmiszertermelés felértékelődik, a magyar élelmiszerek, az egész ágazat kilátásai rendkívül kedvezőek, ezt a reményteli felfutást tenné semmissé, ha elfogadnák a javaslatot.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója arról szólt, Magyarország számára kitörési pont a minőségi élelmiszertermelés és -ellátás, ezt lehetetlenítené el, ha a javaslatot elfogadnák.