Megszakadtak a WTO-tárgyalások

Vágólapra másolva!
Kompromisszum hiányában - az Egyesült Államok és India nézeteltérése miatt - kedden megszakadtak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai kereskedelmi fordulója lezárására irányuló, kilenc napja folyó genfi tárgyalások. Diplomaták közlése szerint a tárgyalásokat ősszel folytathatják, de erre vonatkozó hivatalos állásfoglalás egyelőre nem született.
Vágólapra másolva!

Washington ellenezte azt az India - és a támogató Kína, valamint Indonézia - által szorgalmazott javaslatot, hogy rögzítsenek olyan intézkedéseket, amelyekkel gazdálkodóikat védhetik, az olcsó mezőgazdasági import hirtelen növekedése esetén. India azt követelte, hogy a nagy mezőgazdasági népességgel és nagy arányú agrárimporttal rendelkező országok már előre védővámokat rögzíthessenek, az Egyesült Államok azonban ezt elutasította.

A múlt pénteken az EU az Egyesült Államok, India, Kína, Brazília, Japán és Ausztrália képviselői kompromisszumot dolgoztak ki, de ebben néhány kérdést - egyes konkrét termékcsoportok helyzetét, illetve a szegényebb országok agrárimportjára vonatkozó védőmechanizmust - nem sikerült megoldani.

Ugyanakkor Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízott továbbra is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a dohai forduló mellett és még korai lenne összeomlásról beszélni. Az amerikai javaslatok továbbra is napirenden maradnak, de ezekre kölcsönös válaszokat várnak.

Elemzők szerint a kudarc nem meglepetés, sokkal inkább a siker lenne az, mivel a globális pénzügyi és élelmiszerválsággal a háttérben a fejlődő országokban nincs politikai támogatottsága a napirenden szereplő kérdések megoldásának. Rámutatnak, hogy a 2001-ben kezdődött dohai forduló lezárására irányuló tárgyalások, nem technikai kérdések, hanem lényegi nézeteltérések miatt jutnak időről-időre zsákutcába.

A jelenlegi tárgyalásokkal kapcsolatban az EU egyes országaiból is bírálatok érkeztek, az EU francia elnöksége Olaszországgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Litvániával próbált a kompromisszumcsomag ellen közös európai ellenállást kovácsolni, egyelőre sikertelenül - írja a dpa.

Mint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján - még a genfi tárgyalások megszakadásának bejelentése előtt - elmondta: a kormány és a magyar agrár-érdekképviseletek számára egyaránt elfogadhatatlan a formálódó WTO-javaslat, amely átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányozna elő az Európai Unió számára, mert ez a teljes magyar agrár-társadalmat, sőt a magyar élelmiszerfogyasztókat is súlyosan hátrányosan érintené.